Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

E recunoscut oficial: În Moldova oamenii mor pentru că salvarea nu vine la timp

© Sputnik / Валерий Титиевский / Accesați arhiva multimediaCadavru la o morgă
Cadavru la o morgă - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă după ce în data de 20 septembrie un om a murit în stradă pentru că nu a venit la timp mașina salvării, iar secretarul de stat al acestei instituții, Boris Gâlcă, pornind de la acest caz, a recunoscut oficial că în țara noastră oamenii mor sau au de suferit din cauza neacordării la timp a asistenței medicale.

CNA, dosarul Tomograf - Sputnik Moldova
Societate
Bilanțul șocant al perchezițiilor CNA: Iată ce sume au încasat medicii de la pacienți
CHIŞINĂU, 23 sept — Sputnik. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) desfășoară o anchetă după ce, în data de 20 septembrie, pe strada Lech Kaczynski din cartierul Telecentru, sectorul Centru al Capitalei, a decedat în chinuri, dat fiind că echipajul salvării a venit cu tocmai 40 de minute întârziere.

Dat fiind că acest caz a fost puternic mediatizat pe rețele de socializare și în presă, secretarul general de stat al MSMPS, Boris Gîlca, a convocat o ședință la care au participat responsabili de la Serviciul 112 și Centrul Național de Medicină Urgentă Prespitalicească. În cadrul ședinței, Boris Gâlcă s-a arătat revoltat de faptul că a fost posibil să se producă acest caz și a recunoscut că la noi asistența medicală nu este acordată la timp.

„Este regretabil, revoltător și inadmisibil ca oamenii să decedeze sau să aibă de suferit din cauza neacordării la timp a asistenței medicale. Asta ne demonstrează că în sistem unele lucruri nu funcționează, că persoane cu funcții de răspundere nu aplică managementul medical corespunzător, iar aceste lucruri necesită remediere de urgență", a declarat Boris Gâlcă.

Demnitarul a cerut ca instituțiile din domeniu să-și exercite funcțiile. Și anume, "să fie revizuiți, în mod prioritar, algoritmii de triere a cazurilor de urgență, să fie realizate instruiri suplimentare pentru personalul de la Serviciul 112 și al CNAMUP privind interacțiunea cu apelanții serviciului, iar personalul medical să fie responsabilizat pentru o comunicare eficientă și deontologică cu pacienții".

Boris Gâlcă a solicitat să i se prezinte informația detailată privind acest caz, numărul de ambulanțe care erau operaționale la intervalul de timp raportat și localizarea acestora prin GPS. Secretarul de stat vrea să afle de ce a durat aproape 43 de minute până a ajuns ambulanța la pacient.

El a mai promis că toți cei care se fac vinovați de faptul că un om a murit pentru că nu i s-a acordat timp de 40 de minute asistență medicală vor fi trași la răspundere.

Fluxul de știri
0