Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova – Rusia: Probleme acute ale cooperării bilaterale

© Sputnik / Miroslav RotariМРЭФ-2018
МРЭФ-2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Ce așteptări are mediul de afaceri rus în Moldova și care sunt speranțele antreprenorilor moldoveni legate de cooperarea cu Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 21 sept — Sputnik. Primul Forum Economic Moldo-Rus a debutat cu discuții asupra celor mai stringente probleme. În cadrul ședinței „Moldova: Între Vest și Est", participanții la Forumul Economic Moldo-Rus au menționat că businessul din Rusia este gata să vină în țara noastră și să investească aici. Însă antreprenorii au nevoie de garanții ce țin de stabilitatea politică internă a țării în care intenționează să-și investească banii.

МРЭФ-2018 - Sputnik Moldova
Forumul Moldo-Rus: O cooperare mai eficientă cu Federația Rusă

Potrivit copreședintelui organizației obștești „Delovaia Rossia", Andrei Nazarov, oamenii de afaceri ruși sunt rezervați atunci când vorbesc de termenele în care sunt gata să facă investiții mari. Nazarov a menționat că antreprenorii din Rusia ar dori „o securitate mai mare în ceea ce privește desfășurării afacerilor în Moldova".

Potrivit acestuia, în general climatul de afaceri din Moldova este considerat destul de confortabil și favorabil, totodată se pare însă că „situația politică de aici nu oferă deocamdată garanții sută la sută pentru investitorii ruși".

„Sperăm că lucrurile se vor schimba spre bine, că vom vedea o stabilitate în ceea ce privește garanția investițiilor și securitatea dezvoltării afacerilor. Aceasta este una dintre chestiunile cu care am venit la Forum și dorim să aflăm o soluție: pe cât este de real este acest lucru și când va putea fi realizată, când ne vom simți în siguranță și vom putea lucra împreună cu prietenii și partenerii noștri moldoveni", a spus Nazarov.

Președintele corporației „BL-Groop", Gheorghi Boos, a declarat că, pentru fiecare investitor, în afară de considerentele economice — impozitele preferențiale — este important desigur să analizeze și riscurile politice.

„Deoarece investițiile reprezintă o activitate de lungă durată și contează pe o perspectivă îndelungată. Investițiile înseamnă un proiect mare, și orice investitor care va veni în această țară trebuie să se asigure de stabilitatea politică a statului în care este gata să-și investească banii", a specificat Boos.

Андрей Назаров - Sputnik Moldova
Forumul Economic Moldo-Rus: Iată care este "arma secretă" a Republicii Moldova

La rândul lor, reprezentanții sectorului agricol din Republica Moldova au declarat că sunt gata să exporte produse de calitate nu doar la Moscova și Sankt Petersburg — cele mai rentabile din punct de vedere economic, ci și în alte regiuni ale Rusiei, chiar și în cele mai îndepărtate. Însă, în opinia participanți la lucrările secțiunii „Complexul agroindustrial: oportunități și interese de colaborare", este necesar ca partea rusă să ridice un șir de restricții privind volumul importurilor din Moldova, precum și cele legate de taxele vamale.

Ce reprezintă Forumul Economic Moldo-Rus — 2018

Forumul Economic Moldo-Rus este un eveniment de afaceri internațional, având drept scop examinarea problemelor actuale ce țin de dezvoltarea relațiilor comercial-economice dintre cele două țări.

Primul Forum Economic Moldo-Rus se desfășoară la Chișinău în perioada 20 — 22 septembrie 2018, cu participarea a peste 500 de persoane, inclusiv politicieni și „ași" ai businessului din Rusia, Moldova și țările participante la Uniunea Economică Eurasiatică.

Principalele informații din cadrul Forumului le puteți găsi în materialele la acest subiect publicate de Sputnik Moldova și pe site-ul oficial al Forumului.

Fluxul de știri
0