Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dioxidul de carbon emanat în urma fermentării vinului a făcut primele victime

© Sputnik / Мирослав Ротарьбочки вино день города vin butoi ziua orasului
бочки вино день города vin butoi ziua orasului - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe persoane au murit după ce au inhalat gaz toxic eliminat în urma fermentării vinului.

CHIȘINĂU, 20 sept — Sputnik. Patru persoane au murit, de la începutul lunii septembrie, după ce s-au intoxicat cu dioxid de carbon eliminat în urma fermentării vinului. În urma acestor întâmplări tragice, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează cetățenii să fie foarte atenți în perioada fermentării vinului.

Vinhøst på Krim - Sputnik Moldova
Societate
Cum făceau moldovenii vin acum aproape un secol şi jumătate: Fotografie rară

Cetățenii sunt rugați să respecte regulile elementare de securitate pentru a evita cazurile de intoxicare cu dioxid de carbon. Gazul toxic emanat în urma procesului de fermentaţie este fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie, fiind o substanță toxică puternică.

Gazul este mai greu decât aerul, de aceea se lasă în jos la suprafaţa solului, unde formează concentraţii foarte înalte, mai ales în încăperile fără ventilaţie. IGSU recomandă asigurarea încăperilor unde se produce vinul cu o ventilaţie corespunzătoare sau ca procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau în aer liber.

Persoanele sunt îndemnate să nu se afle perioade lungi în beciurile unde există recipiente cu vin în proces de fermentare, dar să anunţe în prealabil pe cineva că vor intra într-o astfel de încăpere.

Vinhøst på Krim - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Recomandările experţilor în cazul intoxicării cu dioxid de carbon

Mai mult, nivelul oxigenului poate fi verificat printr-o modalitate simplă, prin aprinderea unei lumânări la intrarea în încăpere unde se produce vinul. In caz ca aceasta se stinge, înseamnă că concentraţia de oxigen este foarte scăzută și există pericol pentru sănătate şi viaţă.

În astfel de situații oamenii sunt rugați să părăsească imediat beciul și să aerisească încăperea. Iar atunci când presupunem că în beci există persoane care necesită ajutor, este recomandat în primul rând să fie chemate echipe speciale, fără să ne punem viața în pericol.

Fluxul de știri
0