Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Evoluții surprinzătoare pe piața valutară: Euro și dolarul șochează în continuare

© Sputnik / Anton DenisowЕвро и доллары
Евро и доллары - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Economiei a explicat ce se întâmplă pe piața valutară a Moldovei: evoluția ratei de schimb a monedei europene și dolarului în raport cu leul moldovenesc sunt de-a dreptul surprinzătoare.

CHIȘINĂU, 16 sept — Sputnik. Experții Ministerului Economiei și Infrastructurii au comentat situația creată pe piața valutară din țară. Concluzia ultimului raport privind situați asocial-economică din Republica Moldova, conform datelor disponibile la 31 august 2018, este că se păstrează în continuare tendința de apreciere a monetei naționale față de principalele valute de referință.

De ce se apreciază leul moldovenesc?

De la începutul anului 2018, moneda naţională a marcat o apreciere de 3,1% faţă de dolarul SUA în termeni nominali (de la 17,10 lei pentru 1 dolar american la 01.01.2018 până la 16,58 lei la 31.07.2018). Faţă de Euro leul moldovenesc s-a apreciat cu 5,1%".

Principalii factori care au determinat fluctuațiile monedei naționale, potrivit specialiștilor ministerului de resort, au fost intrările masive de valută străină datorită exporturilor, remiterilor valutare de peste hotare și investițiilor, oscilaţiile dolarului SUA pe pieţele valutare internaţionale și politica monetară a BNM.

Sergiu Bucur - Sputnik Moldova
Detalii în exclusivitate: Banca Națională explică de ce se ieftinesc dolarul și euro

În ianuarie-iulie 2018, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 105,9%, comparativ cu 114,3% în perioada respectivă a anului 2017.

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice ponderea majoră revine monedei euro — 64%, ponderea dolarului a constituit 19,1%, rublei rusești — 12,2%.

Totodată, în scopul neadmiterii aprecierii excesive a leului, în luna iulie 2018 BNM a efectuat cumpărări pe piaţa valutară interbancară în valoare de 51 mil dolari. De la începutul anului, BNM a efectuat cumpărări nete pe piaţa valutară interbancară în valoare de 209,7 mil. dolari.

Record pe piața valutară

"Stocul activelor valutare de rezervă ale BNM la 31.07.2018 a atins un record istoric de 2970,4 mil. dolari, majorându-se cu 6% comparativ cu nivelul înregistrat la sfârşitul anului 2017 şi cu 20% faţă de situația la 31.07.2017", subliniază specialițtii.

Majorarea activelor oficiale de rezervă se datorează, preponderent, intervenţiilor pe piaţa valutară internă sub formă de cumpărări de valută. Aceste intervenții au fost efectuate în condițiile unor intrări semnificative de valută, care au dus la o apreciere semnificativă a leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA. În lipsa acestor intervenții, leul s-ar fi apreciat și mai mult, ceea ce poate avea impact negativ asupra economiei țării.

Cum vor evolua euro și dolarul în zilele următoare?

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Pronostic îngrijorător: BNM anunță cu ce riscuri ne vom confrunta în 2019

În ultimele zile însă moneda unică europeană a avut o tendință de apreciere. Acesta își va continua ofensiva asupra leului moldovenesc și săptămâna viitoare.

Potrivit ratei oficiale de schimb stabilită de Banca Națională a Moldovei pentru 17 septembrie, euro se va aprecia cu 14 bani în raport cu moneda națională și va costa 19,6549 de lei.

Dolarul va continua tactica pașilor mici și va mai crește luni cu un ban. Astfel, acesta va costa 16,7998 de bani.

Își vor consolida ușor pozițiile și celelalte valute. Hrivna ucraineană va costa 0,5971 de lei, leul românesc — 4,2336, iar rubla rusească va ajunge până la 0,2484 de lei.

Fluxul de știri
0