Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Detalii în exclusivitate: Banca Națională explică de ce se ieftinesc dolarul și euro

© Sputnik / Miroslav RotariSergiu Bucur
Sergiu Bucur - Sputnik Moldova
Abonare
În ultimele zile asistăm cu toții la o depreciere masivă a monedei europene în raport cu leul moldovenesc. Astfel, în doar câteva zile, un euro a ajuns să coste mai puțin de 19 lei.
EXCLUSIV: Banca Națională explică - De ce se ieftinesc dolarul și euro

Experții din cadrul Băncii Naționale a Moldovei au o explicație pentru această situație. Șeful-adjunct al Departamentului Piețe Financiare, Serghei Bucur, a explicat în cadrul emisiunii „Kilometrul 0" ce se află la baza acestei consolidări a leului. Potrivit lui, cauza o constituie fluctuațiile de la bursele internaționale.

„La bază stau doi factori. În primul rând situația cu oferta pe piața valutară internă din Republica Moldova. Și în al doilea rând, aprecierea dolarului și deprecierea euro pe piețe internaționale, care sunt cauzate de factori și politici, dar și economici, la nivel mondial", a explicat Serghei Bucur.

Potrivit specialistului, Republica Moldova este dependentă sută la sută de evoluțiile de pe piețele din afară.

„Republica Moldova este direct afectată de evoluțiile valutare de pe piețele internaționale, la fel ca și restul țărilor. Pentru că euro s-a ieftinit nu numai în Republica Moldova, dar și pe plan internațional", a mai declarat Serghei Bucur.

O altă ”mișcare tectonică” pe plan internațional este și căderea bruscă a lirei turcești. Ce se întâmplă acolo, Serghei Bucur a explicat la „Kilometrul 0". Declarațiile le ascultați în fișierul audio atașat. 

Fluxul de știri
0