Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pronostic îngrijorător: BNM anunță cu ce riscuri ne vom confrunta în 2019

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Națională a Moldovei a decis menținerea ratei de bază la nivelul actual de 6.5% anual și a anunțat cu ce riscuri am putea să ne confruntăm în anul 2019.

CHIȘINĂU, 10 iulie — Sputnik. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis menținerea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6.5% anual. De asemenea, au fost menținute ratele de dobândă la creditele overnight la nivelul actual de 9.5% anual și la depozitele overnight — 3.5% anual.

În baza celor mai recente analize macroeconomice și a ajustării prognozei inflației pe termen mediu, a fost menținută și norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40.0% din baza de calcul, dar și norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14.0% din baza de calcul.

Potrivit BNM, menținerea ratei de bază la nivelul actual este determinată de presiunile dezinflaționiste care vor persista în perioada imediată, însă tendința se va inversa începând cu trimestrul IV al anului curent. Creșterea economică va genera în continuare presiuni dezinflaționiste.

Criptomonedă, imagine de arhivă - Sputnik Moldova
Riști să rămâi fără avere: Avertismentul BNM

Potrivit prognozelor anterioare, rata anuală a inflației în luna aprilie 2018 a a fost de 3.7%.

Specialiștii de la BNM anunță că au fost identificați noi factori care s-au conturat după runda de prognoză publicată în luna mai 2018 și care vor contribui la o deviere nesemnificativă a traiectoriei pe termen scurt a inflației de la prognoză.

”Amânarea modificării tarifului la energia electrică în trimestrul curent a determinat o traiectorie superioară a prețurilor reglementate în trimestrul II 2018. Aceasta se va inversa în a doua parte a anului 2018 datorită unei diminuări anticipate mai pronunțate a tarifului în trimestrul următor. Totodată, riscurile asociate creșterii peste așteptări a prețurilor internaționale la petrol pot genera presiuni inflaționiste in anul 2019, care se vor reflecta într-o posibilă ajustare mai pronunțată a tarifelor în anul viitor”, anunță instituția printr-un comunicat.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 26 iulie.

Fluxul de știri
0