Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul UE acuză administrația Trump - iată motivul

© AFP 2024 / Jeff KowalskyDonald Trump
Donald Trump - Sputnik Moldova
Abonare
Administrația lui Donald Trump este acuzată de susținerea forțelor xenofobe și populiste din Europa într-o rezoluție adoptată de Parlamentul European.

CHIȘINĂU, 14 sept — Sputnik. Parlamentul European acuză administrația lui Donald Trump de sprijinirea forțelor xenofobe și populiste care ar încerca "să distrugă proiectul european", se spune într-o rezoluție aprobată de eurodeputați pe 12 septembrie, în care este apreciat stadiul relațiilor între UE și SUA. Rezoluția a fost adoptată cu 490 de voturi pentru, 148 de voturi împotrivă și 51 de abțineri.

Bani - Sputnik Moldova
UE vrea o alternativă la sistemul financiar dominat de SUA. Subminarea dolarului

În aceeași zi, deputații europeni adoptase și un document în care cer Comisiei Europene să aplice prevederile articolului 7 al tratatului UE împotriva Ungariei, acuzată de sfidarea „valorilor și principiilor europene".

"(Parlamentul European) consideră, de asemenea, declarațiile funcționarilor din cadrul administrației Trump care își exprimă disprețul față de UE și sprijinul pentru forțele xenofobe și populiste care încearcă să distrugă proiectul european, ca fiind ostile și incompatibile cu spiritul parteneriatului transatlantic", se spune în rezoluția Parlamentului UE.

Documentul vine și cu o critică în adresa ambasadorului SUA la Berlin, Richard Grenell, care a scandalizat o parte a clasei politice din Germania, după ce într-un interviu oferit publicației Breitbart a declarat că intenționează să sprijine unificarea tuturor forțelor de dreapta anti-sistem din Europa.

SUA-UE - Sputnik Moldova
UE este pregătită să riposteze dacă SUA impun noi tarife la mărfuri

"(Parlamentul European) își exprimă dezacordul profund față de declarațiile noului ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, care și-a declarat ambiția de a capacita populiștii naționaliști din întreaga Europă și reamintește că rolul diplomaților nu este de a sprijini anumite forțe politice, ci de a promova înțelegerea reciprocă și parteneriatul", se spune în documentul adoptat de eurodeputați.

Printre alte critici aduse SUA (acțiuni unilateriale, eliminarea restricțiilor limitate ale programului de drone, refuzul de a aproba declarația finală a G7 din Canada etc.), Parlamentul European se arată nemulțumit și de numirea Gina Haspel în funcția de director al CIA, "din cauza bilanțului său nesatisfăcător din domeniul respectării drepturilor omului, inclusiv din cauza complicității sale la programul CIA de predare și de detenție secretă".

Fluxul de știri
0