Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert WikiLeaks dispărut în mod misterios în Norvegia

Abonare
Poliția norvegiană a declarat că anchetatorii olandezi îi ajută să caute un asociat al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, asociat care a dispărut în mod misterios în nordul Norvegiei acum trei săptămâni.

BUCUREŞTI, 14 sept — Sputnik, Doina Crainic. Expertul olandez în domeniul securității cibernetice Arjen Kamphuis, asociat al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, are 47 de ani şi este dispărut din 20 august, când a plecat de la hotelul unde era cazat în orașul Bodø din nordul Norvegiei. Dispariţia sa a dat naştere la numeroase teorii ale conspirației pe reţelele de socializare. 

Doi anchetatori olandezi au sosit la Bodø pentru a ajuta în anchetă, a declarat poliția norvegiană, adăugând că vor rămâne acolo tot restul săptămânii, potrivit thelocal.no

„Kamphuis nu a fost încă găsit, iar cazul este deschis, fiind posibile diferite rezultate, însă deocamdată nu există indicii că ar fi fost săvârșită o crimă", a precizat poliţia. 

De asemenea, joi, poliţia a publicat o fotografie cu un caiac pliabil alb. Anchetatorii cred că expertul olandez în securitate cibernetică a cumpărat caiacul chiar înainte de a pleca în vacanță în Norvegia.

Wikileaks Van - Sputnik Moldova
WikiLeaks a publicat 500 de mii de documente diplomatice ale SUA din anul 1979

Miercuri, poliţia a dezvăluit că un pescar a găsit câteva lucruri personale ale lui Kamphuis plutind pe un lac, la aproximativ 50 de kilometri est de Bodø. 

Poliția nu a dezvăluit însă şi ce obiecte erau, însă postul norvegian de televiziune TV2 a relatat că printre acestea se aflau şi documentele de identitate ale lui Kamphuis, potrivit thelocal.no. Caiacul a fost găsit în aceeași zonă unde au fost descoperite obiectele, iar poliția își continuă ancheta. 

Pe 2 septembrie, WikiLeaks, care publică informații secrete, a scris pe Twitter că dispariția asociatului este „ciudată". 

În fotografiile care circulă pe rețelele sociale, Kamphuis poartă ochelari, are păr blond lung și barbă scurtă.

Основатель WikiLeaks  Джулиан Ассанж - Sputnik Moldova
„Scandalul epistolar” și WikiLeaks: noi scrisori despre democrații din SUA

WikiLeaks a precizat că avea un bilet pentru un zbor pe 22 august de la Trondheim, oraș situat la peste 700 de kilometri la sud de Bodø, însă nu a prins avionul. 

Assange se află la ambasada Ecuadorului la Londra din 2012, când i s-a acordat azil politic, deoarece se temea de extrădarea în Statele Unite, unde ar fi judecat pentru publicarea, în 2010, de documente militare americane secrete și de telegrame diplomatice.

Fluxul de știri
0