Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dezvăluiri: Pericolul țigărilor electronice, mai mare decât te-ai fi gândit - Iată de ce

© Sputnik / Владимир Сергеев / Accesați arhiva multimediaМолодые люди курят электронные сигареты.
Молодые люди курят электронные сигареты. - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii de știință dezvăluie adevăratul pericolul pe care îl reprezintă țigările electronice - este mai mare decât te-ai fi gândit.

CHIȘINĂU, 13 sept — Sputnik. Atunci când este inhalat fumul țigaretelor electronice, un număr semnificativ de compuși chimici care cauzează cancer se sedimentează în plămâni. Această concluzie a fost făcută de oamenii de știință de la Universitatea din Nevada și ai Institutului pentru Cercetare în Deșerturi, potrivit EurekAlert!, informează RIA Novosti.

Курение в общественных местах - Sputnik Moldova
Societate
Statistici alarmante: Tinerii de la oraș, campioni la fumat - detalii

În cadrul experimentului, experții au analizat concentrația de aldehide, toxine periculoase, dintre care unele provoacă cancer, în organismele a 12 persoane înainte și după utilizarea țigărilor electronice. Oamenii de stiinta au comparat nivelul de toxine din fum dintr-o tigara electronica si în aerul expirat de participantii la experiment în timpul fumatului. Potrivit rezultatelor obținute, după inhalarea fumului cu ajutorul țigărilor electronice, concentrația medie de aldehide din aerul expirat este de zece ori și jumătate mai mare, decât până la asta.

De asemenea, concentrația de formaldehida din aerul expirat este de sute de ori mai mica decât în fumul de la o tigaretă electronică. Fapt care demonstrează că o cantitate mare de substanțe toxice se sedimentează în corpul uman.

Într-un alt studiu, oamenii de știință au demonstrat că riscul îmbolnăvirii de cancer oral în urma utilizării țigărilor electronice este la fel de mare ca și fumatul țigărilor obișnuite.

Ce spun medicii moldoveni despre țigaretele electronice

Serghei Ştepa, doctor în medicină, conferenţiar cercetător, medic chirurg oncoproctolog la Institutul Oncologic din Republica Moldova a atenționat, în cadrul unei emisiuni în studioul Sputnik Moldova, că în stare pură nicotina este o otrava deosebit de toxica și poate cauza moartea.

Despre aceasta ar cunoaște prea puține cei mai mulți fumători înrăiți, care dorind să scape de patima fumatului, au schimbat țigările obișnuite pe țigări electronice, acestea având un conținut sporit de nicotină.

”O picătură de nicotină poate să omoare un cal. Persoanele care fumează țigări electronice riscă să acumuleze o cantitate chiar mai mare de nicotină în organism”, a afirmat Ștepa.

Țigări electronice - Sputnik Moldova
Societate
O picătură de nicotină omoară un cal sau ce nu știai despre țigara electronică

Potrivit rezultatelor studiului din 2016 privind ”Accesul populației la serviciile de sănătate", ponderea fumătorilor printre tineri a constituit 17%. Aproximativ 75% dintre tineri au declarat că nu au fumat niciodată, iar 8,3% — au fumat anterior. Cei mai activi fumători s-au dovedit a fi persoanele în vârstă de 30-34 ani (23%), 76,5% dintre aceștia fumează până la 20 țigări pe zi, iar 23,5% — mai mult de 20 țigări pe zi. Ponderea cea mai mare a tinerilor care au renunțat la fumat la fel se referă la grupul de vârstă 30-34 ani și a constituit 10,4%.

Deși numărul bărbaților de 30-34 de ani fumează de șase ori mai mult decât femeile, se atestă o scăderea a numărului de fumători în rândul bărbaților și creșterea numărului de femei care fumează.

Fluxul de știri
0