Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important: Persoanele care vor să angajeze zilieri sunt obligate să facă asta

© Sputnik / Денис Абрамов / Accesați arhiva multimediaУборка урожая яблок
Уборка урожая яблок - Sputnik Moldova
Abonare
Inspectoratul de Stat al Muncii vine cu o atenționare pentru întreprinzătorii din domeniul agricol.

CHIȘINĂU, 13 sept — Sputnik. Beneficiarii de lucrări din agricultură vor trebui să întocmească un Registru de evidență a zilierilor.

Potrivit Inspectoratului de Stat al Muncii, măsura urmează să fie întreprinsă în scopul realizării Legii privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, intrată în vigoare pe 2 septembrie.

Registrul de evidență a zilierilor va fi eliberat contra cost de către Inspecția teritorială de muncă. Acesta poate fi procurat la prețul de 26 lei 40 bani, în urma efectuării transferului mijloacelor financiare prin instituțiile bancare.

"Virând suma respectivă, în baza dovezii de achitare, Registrele de evidență a zilierilor vor fi eliberate de către Inspecția teritorială de muncă în raza căreia se află unitatea economică", mai precizează Inspectoratul într-un comunicat.

уборка урожая - Sputnik Moldova
E lege: Tot ce trebuie să știi despre angajarea zilierilor în Moldova - detalii

Potrivit noilor prevederi, durata zilnică de executare a activității unui zilier nu va depăși opt ore, în cazul persoanelor de la 15 la 16 ani — 5 ore, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani, durata nu trebuie să depășească 7 ore.

Totodată, persoanele cu vârsta de 15 — 16 ani vor putea exercita activităţi necalificate cu caracter ocazional în calitate de zilieri doar cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali și dacă procesul de muncă nu le va fi periclitată sănătatea, dezvoltarea, instruirea şi pregătirea profesională.

Zilierul va primi pentru munca prestată o remunerație al cărei cuantum este stabilit prin negocieri directe între părţi, dar care nu poate fi mai mic decât cuantumul minim garantat al salariului pentru oră în sectorul real. În acest an, Guvernul a stabilit un cuantum de 15,44 lei pentru o oră de muncă.

Pentru a asigura controlul respectării legislației muncii, dar și pentru a coordona activitățile de control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, Inspectoratul de Stat al Muncii va institui un registru electronic care va fi completat în baza datelor indicate în extrasul Registrului de evidență.

Fluxul de știri
0