Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

E lege: Tot ce trebuie să știi despre angajarea zilierilor în Moldova - detalii

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Accesați arhiva multimediaуборка урожая
уборка урожая - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 3 septembrie a intrat în vigoare noile prevederi privind angajarea zilierilor - iată tot ce trebuie să știi.

CHIȘINĂU, 3 sept — Sputnik. Astăzi a intrat în vigoare Legea care reglementează activitățile necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 martie 2018 și are drept scop diminuarea fenomenului muncii la negru.

Potrivit noilor prevederi, durata zilnică de executare a activității unui zilier nu va depăși opt ore, în cazul persoanelor de la 15 la 16 ani — 5 ore, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani, durata nu trebuie să depășească 7 ore.

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Societate
Oamenii de la sate vor fi amendați dacă vor angaja zilieri

Totodată, durata activității executată de un lucrător zilier pentru același beneficiar nu trebuie să depășească 90 de zile pe parcursul unui an calendaristic.

Persoanele cu vârsta de 15 — 16 ani vor putea exercita activităţi necalificate cu caracter ocazional în calitate de zilieri doar cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali și dacă procesul de muncă nu le va fi periclitată sănătatea, dezvoltarea, instruirea şi pregătirea profesională.

O altă prevedere îi vizează pe beneficiari care vor fi obligați să-i înregistreze pe toți zilierii în Registrul de evidență pe pagini distincte, în ordine cronologică. Totodată, ei vor trebui să prezinte un extras din registru pentru a fi prezentat Inspecției Teritoriale a Muncii, până pe data de 15 a fiecărei luni.

Pentru a asigura controlul respectării legislației muncii, dar și pentru a coordona activitățile de control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, Inspectoratul de Stat al Muncii va institui un registru electronic care va fi completat în baza datelor indicate în extrasul Registrului de evidență.

Agricultura - Sputnik Moldova
Societate
Zilierii, obligați să semneze contracte cu angajatorul și agențiile de stat

Plata impozitului pe venit din activitatea necalificată cu caracter ocazional exercitată de zilier se efectuează de către beneficiar în conformitate cu prevederile Codului Fiscal. Din veniturile obținute de zilier nu se calculează contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii şi nici primele de asigurare obligatorie de medicină.

Pentru activitatea exercitată, zilierul va primi o remunerație al cărei cuantum este stabilit prin negocieri directe între părţi, dar care nu poate fi mai mic decât cuantumul minim garantat al salariului pentru oră în sectorul real. În acest an, Guvernul a stabilit un cuantum de 15,44 lei pentru o oră de muncă. Remunerarea urmează să se acorde la sfârșitul fiecărei zile de lucru sau înainte de semnarea în Registrul de evidență de către părți. În cazul în care există un acord în scris dintre beneficiar și zilier, remunerarea poate fi acordată cel târziu la sfârșitul săptămânii de lucru sau a perioadei de activitate.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 30% din populația ocupată a țării este încadrată în activități cu caracter ocazional, dintre care 70% sunt implicați în lucrări agricole.

Fluxul de știri
0