Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un nou sondaj: Marea Britanie vrea să rămână în Uniunea Europeană

© AFP 2024 / JUSTIN TALLISDrapel - Anglia și UE
Drapel - Anglia și UE - Sputnik Moldova
Abonare
Datele unui sondaj arată că aproximativ 2,6 milioane de britanici au renunţat la ideea ieşirii din UE, de la referendumul din 2016, din cauza perspectivei unui Brexit iminent fără acord.

BUCUREŞTI, 8 sept — Sputnik, Doina Crainic. Marea Britanie ar vota pentru rămânerea în bloc dacă s-ar desfășura un nou referendum, arată un nou sondaj de opinie, sugerând că aproape 60% dintre britanici doresc rămânerea.

Tower Bridge over the river Thames in London. (File) - Sputnik Moldova
Brexit: Cine va putea rămâne în Marea Britanie în cazul lipsei unui acord cu UE

Realizat de grupurile de cercetare NatCen și „UK in a Changing Europe" („Marea Britanie într-o Europă în schimbare"), sondajul arată că 59% din electorat ar vota împotriva Brexit, în timp ce restul de 41% ar fi pentru ieşire, dacă s-ar organiza un nou referendum, potrivit Sputnik International.

Totuşi, în ciuda atitudinii anti-Brexit aparent în creștere, cercetătorii au subliniat că eșantionul a fost uşor denaturat în favoarea UE, iar unii respondenți nu au votat la referendumul din 2016, în care s-au înregistrat 52% din voturi pentru Brexit. 

Sir John Curtice, expert în sondaje şi autor al raportului, a declarat că sondajul arată o evoluție semnificativă în favoarea rămânerii în UE, susținând că, practic, 54% ar vota pentru rămânere.

Brexit - Sputnik Moldova
Politică
Brexit: Răsturnare de situație - Iată ce ar putea să urmeze
 

”Acest lucru înseamnă că s-a schimbat cu șase puncte atitudinea, înclinând în favoarea rămânerii, procent mai mare decât cel înregistrat la oricare dintre sondajele anterioare, o cifră care pare să indice că am avea un vot de 54% (pentru rămânere) la un al doilea referendum organizat acum”, precizează Sir John Curtice în raport. 

Întrucât scenariul unui Brexit fără acord pare tot mai probabil, tot mai mulți britanici își retrag susţinerea pentru Brexit, organizatorii de campanii cerând organizarea unui alt referendum, mai ales dacă negocierile cu Bruxelles-ul eşuează în privinţa încheierii unui acord. 

Alţii au cerut guvernului să amâne termenul-limită pentru a acorda negociatorilor mai mult timp pentru încheierea unui acord viabil, îndemnând guvernul britanic să facă tot posibilul pentru a evita un Brexit dur.

Fluxul de știri
0