Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Brexit: Răsturnare de situație - Iată ce ar putea să urmeze

CC0 / Pixabay / Brexit
Brexit - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor unui nou sondaj, în Marea Britanie se înregistrează o schimbare de atitudine a englezilor față de Brexit. Iată ce ar putea să urmeze.

BUCUREȘTI, 14 aug — Sputnik, Doina Crainic. O nouă analiză a sondajului, prezentat de The Guardian, arată că peste 100 de circumscripții britanice, care au susținut Brexit la votul din 2016, ar vota acum pentru rămânerea în bloc.

Cifrele au fost oferite de compania de analiză a consumatorilor Focaldata, care a realizat două sondaje YouGov, la care au participat peste 15.000 de persoane.

Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Noi reguli pentru moldoveni după BREXIT

Datele arată că, la doi ani de la referendumul din 2016, 112 din cele 632 de circumscripții din Anglia, Scoția și Țara Galilor au trecut de la poziția pro-Brexit la una nefavorabilă Brexit, respectiv 97 de deputați din Anglia, 14 din Țara Galilor și unul din Scoția.

341 de circumscripții constituie acum o majoritate de alegători care doresc rămânerea în UE (53%), un număr în creștere față de cele 229 de circumscripții, cum era situația acum doi ani.

Intensificarea poziției anti-Brexit în rândul alegătorilor Partidului Laburist din nordul Angliei și Țării Galilor a determinat, probabil, sporirea numărului de circumscripții care susțin rămânerea în UE. Se așteaptă ca datele să amplifice presiunea asupra liderului partidului, Jeremy Corbyn, care ar putea să-și reconsidere refuzul de a susține un al doilea referendum cu privire la Brexit.

Frontiera Marii Britanii - Sputnik Moldova
Planul post-Brexit a fost dezvăluit: Gata cu libera circulație în Marea Britanie

Mai sunt aproximativ șapte luni în care Marea Britanie mai poate negocia un acord cu Bruxelles-ul înainte de ieșirea din Uniunea Europeană. Primul ministru Theresa May se pregătește să reia negocierile cu Bruxelles-ul la sfârșitul acestei luni, chestiunile principale în negocieri fiind acum regimul vamal post-Brexit și problema privind frontiera irlandeză.

Marea Britanie, care urmează să iasă din Uniunea vamală după ce se va încheia perioada de tranziție în 2020, dorește să negocieze un acord care să îi permită să încheie propriile tranzacții comerciale cu alte țări. În plus, Londra speră să evite o frontieră dură între Irlanda de Nord și Republica Irlanda și a respins propunerea UE de a menține Irlanda de Nord în cadrul pieței unice, invocând argumentul integrității constituționale.

Dacă negocierile eșuează, Marea Britanie se confruntă cu situația unei ieșiri fără acord în luna martie, ceea ce ar afecta PIB-ul țării și ar putea cauza o penurie de alimente și medicamente.

Fluxul de știri
0