Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Epilogul tragediei din Genova: Decizia autorităților italiene - detalii

© AFP 2024 / ANDREA LEONIUn pod s-a prăbușit pe autostrada A10, din Nordul Italiei, în orașul Genova
Un pod s-a prăbușit pe autostrada A10, din Nordul Italiei, în orașul Genova - Sputnik Moldova
Abonare
După tragedia care s-a întâmplat pe 14 august, soldată cu mai multe victime și enorme pagube materiale, autoritățile italiene au decis să demoleze viaductul din Genova.

CHIȘINĂU, 24 aug — Sputnik. Construcțiile rămase ale podului rutier, care s-a prăbușit pe 14 august în Genova, vor fi demolate în întregime, a anunțat președintele regiunii Liguria, Giovanni Toti, care conduce celula de criză pentru eliminarea consecințelor tragediei.

Un pod s-a prăbușit pe autostrada A10, din Nordul Italiei, în orașul Genova - Sputnik Moldova
Video de groază cu momentul prăbușirii podului la Genova: Vă poate afecta emoţional

"Vom demola acest pod, la sigur. Timp de cinci zile compania "Autostrade per l'Italia" va prezenta structurii pentru gestionarea situațiilor excepționale un plan sau câteva planuri în acest sens. Podul va fi demolat în întregime", a declarant Toti după o discuție cu reprezentanții Autostrade per l'Italia, companie care gestionează cea mai mare parte a autostrăzilor cu plată.

”Demolarea unui astfel de obiect e la fel de complicată precum construcția. Aici trebuie luate în considerare o multitudine de factori, de la traficul rutier, până la prezența unor întreprinderi în zonă. Există diverse propuneri care se vor putea schimba pe parcursul efectuării lucrurilor”, a declarat șeful regiunii. El a mai menționat că în timpul demolării nu vor fi utilizate neapărat explozibile.

La rândul său, primarul Genovei, Marco Bucci a anunțat că, la demolare podului, așa-numita "zona roșie", în care va fi strict interzis accesul persoanelor străine și a transportului, se va extinde.

”Acum avem o zonă roșie, însă apoi va apărea o serie de astfel de zone”, a spus el. Luni dimineața pompierii au suspendat lucrările în zona roșie din jurul podului după ce în părțile laterale ale construcției rămase au fost auzite scrâșnete de metal, pocnete și alte sunete suspecte. Experții tehnici au demarat verificarea stării rămășițelor.

Bărbatul decedat în Genova a fost adus acasă - Sputnik Moldova
Societate
A fost adus acasă în sicriu. Povestea tragică a moldoveanului care a murit la Genova

În legătură cu acest lucru, procuratura Genovei a informat că este gata să ridice sechestrul asupra podului, autorizând demolarea lui, în cazul în care se va contura pericolul real al unei noi prăbușiri.

Chestiunea demolării construcției rămase a fost evocată în raportul tehnic inițial al primei comisii de inspecție, formată pe 16 august de Ministerul Infrastructurii și Transportului al Italiei. În opinia experților, un pericol deosebit în prezintă partea de Est a viaductului, sub care se află locuințele oamenilor, evacuate în grabă. Acestei construcții i-a fost atribuit nivelul patru de pericol pe o scară de cinci.

Mai târziu s-a constatat că și partea de Vest a podului Morandi se află într-o stare similară și se poate prăbuși în orice clipă.

​Ancheta legată de cauzele prăbușirii podului rutier construit în 1967 de inginerul Riccardo Morandi continuă. Investigațiile legate de ucidere din culpă în rezultatul distrugerii unui obiect de infrastructură sunt desfășurate de procuratura din Genova. În paralel, o anchetă a deschis și o comisie de inspecție a Ministerului Transporturilor.

Fluxul de știri
0