Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deveselu ar putea fi distrus în 2 minute de noile avioane rusești: Riscuri pentru Moldova

© Министерство обороны РФ / Accesați arhiva multimediaLansarea rachetei Kinjal
Lansarea rachetei Kinjal - Sputnik Moldova
Abonare
Noile avioane rusești de vânătoare MiG-31K, dotate cu rachetele "Kinjal", ar putea distruge în 2 minute elementele sistemului antirachetă american, amplasate în România.

Aleksandr Hrolenko, expert militar

BUCUREȘTI, 22 aug — Sputnik. Ministerul Apărării al Rusiei desfășoară între 21-26 august forumul internațional de tehnică militară "Armata-2018", în cadrul căruia a fost prezentată capacitatea de manevrare a avionului de vânătoare MiG-31K, dotat cu rachetele hipersonice „Kinjal".

Deveselu, Romania - Sputnik Moldova
Rusia
Ambasada Rusiei la Bucureşti: Reacție cu privire la baza militară Deveselu

Sistemul aerian de rachete "Kinjal" este inclus deja în misiuni de patrulare în Crimeea, fiind capabil să lovească cu rachetele de înaltă precizie, în doar două minute, zona în care sunt amplasate elementele sistemului de apărare antirachetă din România. În cazul în care la baza din Deveselu ar exista rachete Tomahawk cu focoase nucleare, există probabilitatea ca particulele radioactive pulverizate în aer să ajungă și pe teritoriul Republicii Moldova.

Demonstrarea forței este mai bună decât utilizarea ei în luptă. Rusia nu amenință pe nimeni, promovează o politică externă pașnică. Totuși, observând cum este restabilită "Cortina de Fier" de către cei din Occident și extinderea NATO spre Est, Moscova este nevoită să întreprindă măsuri de răspuns. Crimeea și regiunea Kaliningrad au fost transformate într-un termen record în bastioane foarte puternice, capabile să facă față oricărei agresiuni.

US nuclear weapons test in Nevada in 1957 - Sputnik Moldova
Societate
Ce s-ar întâmpla dacă ar avea loc o explozie nucleară la Deveselu

La ce se așteptau "partenerii" atunci când au amplasat la Deveselu radarul american AN/SPY-1 (întergrat în sistemul Aegis Ashor) și sistemul de lansare Standard SM-3 Block IB, care poate fi utilizat pentru lansarea rachetelor Tomahawk?

Probabil, ei presupuneau că Moscova nu va observa apariția în România a versiunii modificate a crucișătorului de clasa Ticonderoga (fapt care contravine Tratatului privind rachetele cu rază medie de acțiune din 1987). Din păcate, în cazul unui eventual conflict militar de proporții în Europa, baza Pentagonului din România (aflată la 340 kilometri de frontiera cu Moldova) va deveni o țintă prioritară pentru un atac de răspuns sau preventiv al Rusiei.

Particularități geografice

Zece avioane de vânătoare MiG-31K, dotate cu rachete "Kinjal", au început să-și îndeplinească misiunea militară în districtul militar de Sud în primăvara anului 2018. Anterior, în Crimeea au fost amplasate sistemele de apărare antiaeriană S-400 și S-300, sisteme de rachete anti-nave. "Kinjal" a pus punct în discuțiile occidentale despre cine este „hegemonul" în regiunea Mării Negre. Rusia a creat o zonă de acces restricționat și de interzicerea a accesului sau manevrelor (anti-access and area denial, A2/AD). Nu mai contează câte avioane de vânătoare se află în Crimeea sau câte sosesc periodic din regiunea Krasnodar pentru misiuni de patrulare, spre exemplu. Avionului MiG-31K poate atinge o viteză de până la 3000 kilometri pe oră, iar cea mai mare distanță între țărmurile Mării Negre este 1150 kilometri. Acum "partenerii" sunt supravegheați din apropiere.

Виктор Гайчук-Victor Gaiciuc,экс-министр обороны - Sputnik Moldova
Deveselu, Republica Moldova și statutul de neutralitate

Distanța din Crimeea până în satul Deveselu pe linie dreaptă este de peste 700 kilometri. Rachetele hipersonice rusești Kinjal pot fi lansate din orice regiune a Mării Negre (apele teritoriale ale României sunt de 12 mile marine), să manevreze activ și să atingă ținta din orice direcție.

„Kinjal" nu poate fi doborât. Într-o situație de criză, sistemele antirachetă ale NATO, cel mai probabil, vor zbura pe alături, peste capetele locuitorilor Bulgariei sau Moldovei. În această situație, vecinii României devin captivi Statelor Unite (teritoriile cărora se află la mii de kilometri de teatrul european de luptă).

Baza militară din România este primul obiect al sistemului american global antibalistic în Europa (European Phased Adaptive Approach). După anul 2018 se planifică crearea unui șir de mijloace informaționale și de lansare a sistemului antiballistic (următoarea este Polonia), precum și amplasarea navelor cu sistemul Aegis pentru misiuni de patrulare. În cazul în care tensiunile politico-militare nu se vor diminua prin eforturile diplomatice ale Rusiei, presupun că problema de securitate va fi rezolvată de avioanele de vânătoare MiG-31K, dotate cu rachetele "Kinjal".

MiG-31 oferă garanții

Avionul de vânătoare hipersonic de generația a 4-a, MiG-31, este un instrument al supremației absolute în aer, creat pentru nimicirea avioanelor, rachetelor de croazieră și sateliților aflați la o înălțime mică.

Monstrul indestructibil, din titan și oțel, dispune de o masă maximă la decolare de 47 de tone, de un sistem de dirijare a armei și o stație de radar, care permite detectarea țintei de la o distanță de 320 kilometri, cu o însoțire simultană a peste zece ținte în aer. Patru avioane de acest fel sunt capabile să controleze un spațiu aerian pe un front de 1100 kilometri.

Американская военная база в Девеселу. - Sputnik Moldova
Retragere strategică de la Deveselu!

Nava aeriană este dotată cu o rachetă aerobalistică hipersonică manevrabilă, invizibilă pentru radare.

Astăzi racheta Kinjal reprezintă cea mai puternică și cea mai temută armă din lume, fiind capabilă să distrugă orice obiecte aflate la sol, mare și în spațiul cosmic. Nimeni nu se poate proteja de ea. Racheta hipersonică este capabilă să atingă țintele la o distanță de 1500-2000 kilometri (pe care le parcurge în patru minute), reușind să treacă în mod garantat de sistemele antibalistice americane. Kinjalul nu poate fi interceptat de niciun sistem antibalistic existent sau care ar urma să fie proiectat în viitorul apropiat. Specialiștii deja prognozează dezvoltarea unei noi versiuni a sistemului hipersonic pentru atingerea țintelor la o distanță de peste 3000 de kilometri, fără a lua în considerație raza de acțiune a avionului de vânătoare.

Apropo, prototipul american al rachetei hipersonice urmează să fie testat doar în anul 2019, în timp ce arma ar urma să între în dotarea armatei nu mai devreme de anul 2021. Rusia se află înainte cu câțiva ani. Ce e de făcut dacă "partenerii" nu înțeleg vorba bună și respectă doar forța?

Demonstrarea celor mai moderne tehnologii de apărare nu reprezintă un scop în sine, ci un mijloc de asigurare a suveranității și securității Rusiei. Forumul "Armata 2018" și rachetele „Kinjal" reamintesc Statelor Unite și altor vecini de pe planetă că e mai preferabilă o prietenie cu Rusia, decât relațiile de ostilitate.

Fluxul de știri
0