Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce s-ar întâmpla dacă ar avea loc o explozie nucleară la Deveselu

Abonare
În cazul unei ipotetice explozii a bombelor nucleare în zona Deveselu, consecințele ar putea fi dezastroase pentru România.

CHIȘINĂU, 18 aug — Sputnik. Exploza unei singure bombe nucleare B-61 la Deveselu ar putea provoca în primele clipe aproximativ 3 mii de morți și 11740 de răniți, afectând o suprafață de 11 mii kilometri pătrați, potrivit unei simulări pe site-ul nuclearsecrecy.com. Cu toate acestea, numărul real al victimelor nu poate fi determinat exact, depinzând de mai mulți parametri.

Parlament - Sputnik Moldova
Bucureștiul respinge informațiile despre armele nucleare de la Deveselu

În urma exploziei unei singure bombe, mingea de foc ar putea ajunge la 2,09 km, în funcție de înălțimea la care are loc detonarea. În cazul în care bomba explodează la suprafață, cantitatea emanațiilor radioactive crește semnificativ.

Unda de șoc provocată de detonare se poate propaga la o distanţă de 7,25 km. În cazul exploziei a 20 de bombe, toate clădirile aflate în proximitate vor fi distruse, iar numărul morților în raza de acţiune ar fi de 100%.

Numărul morților s-ar putea ridica în total la 11700, iar al celor răniți la peste 50 de mii.

Radiația (500 rem) se poate răspândi pe o rază de 15 km. În lipsa unui tratament medical urgent, numărul morților în această zonă poate ajunge de la 50 la 90 la sută din populație. Moartea poarte surveni într-un interval de la câteva ore până la câteva săptămâni.

© www.nuclearsecrecy.comEfectul exploziei Bombei nucleare B61
Efectul exploziei Bombei nucleare B61 - Sputnik Moldova
Efectul exploziei Bombei nucleare B61

În raza de 140 km, radiația termină provoacă arsuri de gradul trei și distrugerea terminaţiilor nervoase, ceea ce face ca persoana să nu simtă durerea. Astfel, arsurile pot provoca răni grave şi invaliditatea, fiind nevoie de operații de amputare. Unda de șoc, cu o amplitudine mai slabă, ar putea ajunge și la București, chiar ar depăși cu mult orașul spre est.

Reamintim că portalul EurActiv a comunicat că SUA a început mutarea a 20 de bombe nucleare B-61 de la baza militară Incirlik din Turcia, la baza militară de la Deveselu, România. Ministerul de Externe al României a negat informația.

Fluxul de știri
0