Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nu are cine să muncească în Moldova: Angajatorii caută cu disperare forțe de muncă

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaLocuri de muncă, funcționari, afaceri
Locuri de muncă, funcționari, afaceri - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Moldovenii care-și doresc să muncească nu au cum să nu-și găsească un job în Moldova întrucât există peste 11 mii de locuri de muncă vacante.

CHIȘINĂU, 18 aug — Sputnik. Chiar dacă mulți își găsesc cu greu un loc de muncă în Moldova, în unele domenii angajatorii caută cu disperare specialiști. La începutul lunii august în Republica Moldova erau înregistrate 11 164 de locuri de muncă vacante, potrivit Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Cele mai multe joburi vacante sunt înregistrate în Capitală — 3 711. În municipiul Bălți sunt declarate vacante 1 020 locuri de muncă, în Cahul — 569 și în Ungheni — 533. În UTAG, agenții economici au declarat vacante 271 locuri de muncă.

Roma, Italia - Sputnik Moldova
O șansă unică pentru moldovenii din Italia ca să prindă un loc de muncă cu 8.500 de euro

În același timp, în raioane precum Edineț, Criuleni și Drochia sunt înregistrate cele mai puține locuri de muncă libere: 40, 39 și, respectiv, 37. Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 2 239 de locuri de muncă sau 20% din numărul total de locuri vacante.

În activitatea financiară, economică sau comercială, la moment sunt 206 locuri de muncă libere, dintre care 121 sunt pentru contabili. De asemenea, mai sunt solicitați ofițerii bancari, agenții de comerț și de vânzări, economiștii, auditorii interni.

În domeniul sănătății sunt înregistrate 447 de locuri de muncă vacante. Este nevoie de medici specialiști — 143, asistenți medicali — 131, medici de familie — 48, specialiști în medicina generală — 44 și farmaciști — 31.

În învățământ sunt declarate vacante 370 de locuri de muncă. Sunt la mare căutare educatorii — 197, profesorii învățământ primar și gimnazial — 63, profesori învățământ liceal — 31.
Inginerii și tehnicienii, la fel, sunt solicitați pe piața muncii, pentru ei se oferă 188 locuri de muncă vacante: tehnician reţele de telecomunicaţii — 24, programator software — 20, maestru (diverse domenii) — 19, inginer-proiectant — 12.

Работа - Sputnik Moldova
Societate
Fără carnete de muncă: Iată ce se va întâmpla cu persoanele neîncadrate în câmpul muncii

În autoritățile publice sunt așteptați 134 de specialiști, în marketing — 81 și în asistența socială — 71. Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, ANOFM oferă 9 303 de locuri de muncă ce constituie 80% din numărul total de locuri de muncă vacante. 

Ca de obicei, cei mai solicitați sunt lucrătorii din industria textilă, pentru care se propun 2 831 locuri. Piața muncii mai oferă 750 de locuri de muncă vacante pentru operatori, aparatiști, maşinişti la instalaţii și mașini, 668 pentru lucrătorii calificați în întreprinderi industriale, 541 pentru cei din transport și telecomunicații, 438 pentru lucrătorii din domeniul hotelier.
De asemenea, sunt oferite 826 de locuri de muncă pentru muncitorii auxiliari.

Fluxul de știri
0