Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Planul post-Brexit a fost dezvăluit: Gata cu libera circulație în Marea Britanie

© AFP 2024 / PHILIPPE HUGUENFrontiera Marii Britanii
Frontiera Marii Britanii - Sputnik Moldova
Abonare
Noul ministru pentru Brexit, Dominic Raab, urmează să prezinte joi așa-numita Carte Albă, un document care stabilește planul guvernului post-Brexit. Cele mai importante puncte pe care le conţine documentul.

BUCUREŞTI, 12 iul — Sputnik, Doina Crainic. Dominic Raab a declarat, în nota introductivă, intitulată „Viitoarele relaţii dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană", că „este o viziune care respectă rezultatul referendumului (votul pentru ieşirea din UE) și asigură un Brexit echitabil și practic".

„Trebuie să facem faţă provocarilor și să înțelegem oportunitățile", a subliniat ministrul.

Cartea Albă este un document care prezintă „o viziune cuprinzătoare asupra viitoarelor relaţii [dintre Regatul Unit şi UE]", a spus oficialul, potrivit Sputnik International.

După cum a dezvăluit Raab, Cartea Albă se axează pe o serie de probleme presante și cuprinde măsuri pentru:

Regina Regatului Unit, Elisabeta a II-a - Sputnik Moldova
Drum fără întoarcere. Brexit devine lege: Regina Elisabeta a II-a aprobă ieșirea din UE

— a scoate Marea Britanie de pe piața unică și din Uniunea vamală;

— a conferi Regatului Unit flexibilitatea de a încheia noi tranzacții comerciale pe tot globul, în special pentru „a pregăti terenul pentru încheierea de noi acorduri în servicii";

— a asigura comerțul cu mărfuri „fără fricțiuni" între Marea Britanie și UE printr-o nouă zonă de liber schimb pentru a răspunde intereselor de afaceri;

— îndeplinirea angajamentelor asumate de Londra și Bruxelles față de Irlanda de Nord și Irlanda și evitarea unei frontiere „dure" „fără a compromite autonomia UE sau suveranitatea Regatului Unit";

— dezvoltarea unui parteneriat economic „fără precedent" și a unei cooperări „fără egal" în domeniul securităţii;

— consolidarea unui „parteneriat fără precedent în chestiuni de interes general precum datele, știința, inovaţia".

Встреча глав МИД РФ и Великобритании С. Лаврова и Б. Джонсона - Sputnik Moldova
O nouă lovitură pentru guvernul britanic: Ministrul de Externe și-a dat demisia

În ce priveşte circulaţia persoanelor, Londra vrea să dezvolte ''un nou cadru care să respecte controalele britanice la frontiere'', permiţând în acelaşi timp cetăţenilor să se deplaseze ''în ţările lor respective''. Deşi va pune capăt libertăţi de mişcare a persoanelor, Marea Britanie va încerca să asigure că turiştii vor putea călători liber şi va încerca să acomodeze politicile de imigraţie cu necesităţile mediului de afaceri, notează digi24.

Anterior, Cartea Albă a atras critici dure din partea membrilor euroseptici ai cabinetului lui May, conducând la demisia ministrului pentru Brexit David Davis și a ministrului de Externe Boris Johnson, care a fost înlocuiţi cu Dominic Raab și Jeremy Hunt.

Negociatorul șef pentru Brexit al Comisiei Europene, Michel Barnier, a refuzat să comenteze schimbările recente din guvernul britanic, spunând că este vorba de o problemă internă a Regatului Unit și subliniind că remanierea nu va afecta negocierile dintre UE şi Regat cu privire la Brexit.

Fluxul de știri
0