Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Noi reguli pentru moldoveni după BREXIT

© Sputnik / Miroslav RotariPavel Midrigan
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Abonare
Opinie: Moldovenii nu vor mai putea obține cetățenia Marii Britanii

CHIȘINĂU, 13 aug — Sputnik. Moldovenii nu vor mai putea emigra sau călători liber în Marea Britanie, după ce această țară va ieși din componența Uniunii Europene (UE). Declarația a fost făcută de către Pavel Midrigan, decanul Facultății Relații Internaționale de la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere", în cadrul emisiunii "ATITUDINI".

"Marea Britanie are nevoie de forță de muncă, dar după BREXIT va schimba regulile. Va merge pe principiul: veniți când avem nevoie noi și plecați când se termină contractul de muncă. Dar fără perspective de a obține cetățenia", a remarcat Pavel Midrigan.

Marea Britanie iese din UE pentru că nu mai vrea să-și asume problemele statelor din Europa Centrală și de Est, care doar profită de beneficiile oferite de comunitatea europeană, consideră Pavel Midrigan.

"Ultimul val de aderare la UE a deranjat Marea Britanie. De exemplu, România și Bulgaria mai mult profită de statutul de țară europeană. Și englezii au zis nu! Depuneți și voi eforturi ca noi. Noi am depus efort și sacrificiu", a precizat Pavel Midrigan.

Marea Britanie vrea să domine lumea, alături de SUA, Rusia și China. În componența UE acest deziderat nu mai poate fi atins, a remarcat Pavel Midrigan.

„Noua ni s-a părut ca ne invită la aceeași masă. Este naiv să credem că ultimele țări care au aderat la UE au fost acceptate din fraternitate și iubire. Dar nu e adevărat. În primul rând, UE și-a dorit să-și extindă piața de desfacere. Și apoi, a fost și interesul NATO să ajungă în această zonă. Și nouă ni s-a părut că am fost primiți în brațele democrației", a menționat Pavel Midrigan.

Marea Britanie va ieși din componența UE în 2019.

Prin ce transformări politice și economice riscă să treacă UE după ieșirea Marii Britanii din comunitate și cum va afecta această situație soarta moldovenilor care muncesc în această țară? Aflați răspunsul la aceste întrebări din interviul video atașat.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0