CHIȘINĂU, 13 aug — Sputnik. În cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău, autoritățile au discutat problema activității transportului public din Capitală. Șeful Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație, Vitalie Butucel, a vorbit despre activitatea microbuzelor de linie, precum și despre modalitatea de soluționare a problemelor legate de transportul public din municipiu.
Potrivit lui Butucel, la începutul anului 2014, pe cele 65 de rute din Chișinău activau 1750 de microbuze. Potrivit unei decizii din acel an a Consiliului Municipal, au fost anulate 10 linii al căror traseu se suprapunea, în proporție de aproximativ 90%, cu cel al troleibuzelor și autobuzelor. Alte linii de microbuz au fost redirecționate de pe străzile centrale pe cele secundare pentru a evita deplasarea pe aceleași trasee cu transportul de mare capacitate, a spus Butucel.
Potrivit acestuia, modificările respective au contribuit la creșterea cu 35 — 40% a veniturilor Regiei Transportului Electric Chișinău și cu 15% a parcului urban de autobuze.
Tariful de trei lei pentru călătoria cu microbuzul a fost introdus în anul 2006, în baza deciziei Consiliului Municipal. În perioada anilor 2010 — 2018 prețurile la combustibil, piese de schimb și alte materiale au crescut de câteva ori. Astfel, carburanții s-au scumpit, de la 11 lei 35 bani în anul 2010, până la 16 lei 89 bani în prezent, a spus Butucel.
În opinia sa, din cauza creșterii prețurilor la combustibil, în ultimii ani se observă o scădere a rentabilității activității microbuzelor. Din acest motiv, administratorii nu investesc în întreținerea și înnoirea parcului, adică nu procură mașini noi, fapt care a dus la scoaterea de pe linie, în perioada 2015 — 2010, a peste 800 de unități de transport.
O altă problemă cu care se confruntă microbuzele de linie este lipsa șoferilor calificați.
„Administratorii rutelor au propus la ședința de săptămâna trecută să fie mărit cu 10% numărul unităților de transport. Un alt aspect se referă la tariful neadecvat pentru un kilometru parcurs. În prezent acesta constituie în Chișinău 15 bani", a adăugat Butucel.
Funcționarul a enunțat câteva propuneri care ar putea soluționa problema transportului public din Capitală, considerând că „este necesară procurarea în continuare a troleibuzelor, inclusiv a celor care funcționează în regim autonom, și prelungirea itinerarului acestora, inclusiv până în suburbii. De exemplu, până la Sângera etc.
Totodată, trebuie procurate 200 de autobuze pentru înlocuirea celor vechi, prelungind și în acest caz rutele. Se propune introducerea sistemului GPS pentru transportul public, marcajul special pentru autobuze și troleibuze pe unele străzi și bulevarde, trecerea la sistemul electronic de plată pentru călătorie și, nu în ultimul rând, revizuirea tarifelor la transport, a concluzionat Butucel.