Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chișinăul rămâne fără microbuze de linie: Cu ce vor fi înlocuite acestea

© Sputnik / Miroslav RotariОбщественный транспорт
Общественный транспорт - Sputnik Moldova
Abonare
Strategia Managementului Transportului Public în Municipiul Chișinău prevede ca, treptat, pe cele mai importante linii de transport public din Capitală să circule unități de transport de capacitate mare.

CHIȘINĂU, 13 aug – Sputnik. Directorul general al Direcției municipale Transport și Căi de Comunicație Chișinău, Vitalie Butucel, a anunțat luni, 13 august, la ședința Primăriei Chișinău că opt linii de microbuz din Capitală ar putea să-și sisteze activitatea. Este vorba despre rutele de maxi-taxi 101, 114, 126, 154, 172, 178, 188 și 189.

Butucel a explicat că motivul retragerii acestor rute de pe itinerar se explică prin cheltuielile mari pe care le suportă administratorii, în comparație cu tariful stabilit pentru o călătorie cu microbuzul.

”Tariful pentru o călătorie cu microbuzul, de 3 lei, a fost stabilit de CMC în 2006, iar de atunci până în prezent s-au majorat tarifele la carburanți și cheltuielile pentru întreținere. Operatorii nu mai investesc în întreținerea parcului de microbuze. Nu mai vorbim despre procurarea maxi-taxiurilor noi”, a declarat Butucel. 

Общественный транспорт - Sputnik Moldova
Societate
Mai multe microbuze din Chișinău și-au schimbat itinerarul

În perioada 2015-2018 au fost retrase 800 de unități de transport de pe rutele de maxi-taxi, în special au avut de suferit liniile de microbuz suburbane. Pe 51 de rute de microbuz, în prezent activează 1003 unități de transport față de 1750, în anul 2014. 

”Numărul de microbuze în continuare este în diminuare”, a declarat șeful de la Direcția Transport. 

O altă problemă cu care se confruntă transportul privat de pasageri din Capitală este faptul că lipsesc șoferii calificați pentru liniile de maxi-taxi. 

”Din cauza salariilor mici șoferii renunță la activitatea în transportul public”, a declarat Butucel. 

Primarul interimar, Ruslan Codreanu, susține că problema trebuie soluționată prin introducerea pe rutele de microbuz a transportului de pasageri de capacitate mare. 

Strategia Managementului Transportului Public în Municipiul Chișinău prevede ca, treptat, pe cele mai importante linii de transport public din Capitală să circule unități de transport de capacitate mare. 

Fluxul de știri
0