Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alertă în Europa - incendii devastatoare și fenomene meteo extreme: Vremea în Moldova

© AFP 2024 / Fred TanneauUna ola de calor en Francia
Una ola de calor en Francia - Sputnik Moldova
Abonare
Europa se topește din cauza căldurii: incendiile de pădure continuă să facă prăpăd în Portugalia, iar în Spania cel puțin două persoane și-au pierdut viața. Temperaturile vor depăși 30 de grade Celsius și în Moldova.

CHIȘINĂU, 7 aug — Sputnik. Un val de căldură fără precedent a pus stăpânire pe cea mai mare parte a continentului european — incendii devastatoare în Portugalia și Spania, temperaturi neobișnuit de ridicate în Danemarca, Olanda și alte țări din nordul Europei.

Infernul va continua și în zilele următoare. Autoritățile din mai multe țări au emis avertizări de căldură extremă.

Жара - Sputnik Moldova
Europa nu a mai văzut așa ceva: Va fi infernul pe pământ

În Spania, unde în ultimele zile temperaturile nu au coborât sub 40 de grade, cel puțin două persoane au murit din cauza caniculei. Totodată, pompierii luptă cu incendiile de vegetație.
Situația este și mai gravă în sudul Portugaliei. Din cauza temperaturilor care s-au apropiat de 50 de grade Celsius, autoritățile au fost nevoite să emită avertizare cod roşu de căldură extremă în peste jumătate din teritoriul ţării.

Deja de câteva zile, pompierii luptă cu un incendiu devastator în districtul Faro, zona Algarve, care a distrus deja peste 1000 de hectare de pădure. Zeci de oameni au fost răniți, au ars case și automobile.

Pe pagina de Facebook a pompierilor din regiune au fost postate imagini apocaliptice din mica localitate Monchique, devastată de flăcări.

Căldura a provocat un fenomen neobișnuit în Franța. Autorităţile din regiunea masivului Mont Blanc le-au recomandat alpiniştilor şi celor pasionaţilor de drumeţii montane să-şi amâne ascensiunile pe celebrul pisc din cauza riscului sporit de căderi de pietre, provocat de caniculă, informează agerpres.ro.

Căderile de pietre se produc din cauza caniculei și secetei îndelungate, iar fenomenul se intensifică de la o zi la alta. Nici în zilele următoare temperaturile nu vor coborî sub 35 de grade în Franța.

Caniculă - Sputnik Moldova
Pronosticuri îngrozitoare: Arșița va ucide tot mai mulți oameni

Ministerul român al Afacerilor Externe a emis un avertisment de călătorie pentru Germania și Croația, care vor fi și ele lovite de caniculă, scrie b1.ro.

Astfel, în Germania temperaturile vor depăși 40 de grade, în timp ce în Croația este sub cod roșu de caniculă în regiunile Knin, Rijeka, Split și Dubrovnik.

In Germania si Danemarca, din cauza căldurii au murit peștii în unele bazine acvatice. Autorităţile din Olanda au fost nevoite să închidă unele porţiuni de autostradă, deoarece asfaltul a început să se topească.

Temperaturile nu vor fi prea confortabile nici în țara noastră. Meteorologii au anunțat pentru zilele următoare valori termice maxime de până la 31 grade Precipitațiile vor lipsi, iar temperaturile vor crește și mai mult de săptămâna viitoare, până la valori de 33…34 de grade Celsius.

Fluxul de știri
0