Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câte milioane de lei vor plăti cetățenii pentru închisoarea modernă din Chișinău

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În Legea bugetului de stat pentru anul viitor, aprobat de Guvern, la capitolul cheltuieli sunt prevăzute 133 de milioane de lei pentru construcția penitenciarului din Chișinău

CHIȘINĂU, 23 dec – Sputnik. Cheltuielile pentru construcția unei noi pușcării în Chișinău, care urmează să fie construită în locul Penitenciarului nr.13 de pe strada Tighina, vro fi suportate și de bugetul statului. 

În proiectul Legii bugetului de stat pentru anul viitor, aprobat de Guvern, la capitolul cheltuieli sunt prevăzute 133 de milioane de lei construcția penitenciarului din Chișinău.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Guvernul alocă 6 milioane de lei pentru veceurile de la vamă

Parlamentul de la Chişinău a ratificat încă în decembrie 2013 Acordul cadru prin care Moldova împrumută 39 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru a construi o nouă închisoare. Proiectul urmează să fie implementat până în anul 2018.

Împrumutul de 39 de milioane de euro pentru construcţia unui nou complex penitenciar urmează să fie întors din banii cetăţenilor. Închisoarea va fi construită la 9 kilometri de Chişinău, în apropiere de Bubuieci. Puşcăria va avea o capacitate de aproape 1600 de persoane.   

În cazul în care nu se va încadra în termenele prevăzute în Acord, ţara noastră riscă să rateze acest împrumut destinat construcţiei închisorii.

Proiectul de construcție este elaborat de compania olandeză de proiectare „Archivolt architecten bv”, în consorțiu cu „Halmos Adviseurs bv” și „IGC Construct SRL”. Contractul a fost semnat și prevede 12 luni de activitate pentru definitivarea conceptului noului penitenciar. Clauzele acestuia au fost discutate de reprezentanții Unității de implementare a Proiectului de construcție (UIP) și ai companiilor de proiectare.

La această etapă nu se cunoaşte când vor începe lucrările de contrucţie a penitenciarului. Este cert că urmează să fie anunţat un nou concurs de selectare a companiei care va efectua nemijlocit lucrările de construcţie a închisorii.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Penitenciarul modern în Moldova riscă să nu mai fie construit

Autorităţile au irosit doi ani, din anul 2013 şi până în 2015. Guvernul de atunci nu a făcut nimic pentru a începe construcţia acestui penitenciar, decât să creeze Unitatea de Implementare a Proiectului de construcţie a penitenciarului din Chişinău.

Surse din cadrul Ministerului Justiţiei au declarat pentru Sputnik că anume lipsa personalului calificat în Moldova care să aibă experienţă în proiectarea şi construcţia penitenciarelor este motivul tergiversării edificării penitenciarului modern.

„Astfel de lucrări nu a făcut nimeni în Moldova. Trebuie să găsim specialişti de peste hotare”, a declarat sursa.

Noua închisoare va substitui Penitenciarul 13, unde sunt deţinuţi preventivii şi persoanele care nu au primit sentinţa definitivă. Penitenciarul numărul 13 din Chişinău va fi închis, după ce la Bubuieci va fi construită puşcăria modernă din banii Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Autorităţile nu au decis deocamdată ce se va întâmpla cu edificiul închisorii după sistarea activităţii, dar angajaţii din sistemul penitenciar spun că ar fi bine ca această puşcărie să fie transformată în muzeu.

„Rămâne la discreţia conducerii statului. Sperăm să rămână un muzeu pentru că este o clădire cu o arhitectură interesantă şi cu foarte multe locuri care îşi au semnificaţie chiar şi în istoria Chişinăului nu doar a sistemului penitenciar. Vom lua exemple de la alte ţări, unde penitenciarele au fost transformate în muzee", a declarat anterior pentru Sputnik directorul adjunct al Penitenciarului nr.13 Mihai Rotaru.

Sistemul penitenciar al Republicii Moldova administrează 17 instituţii penitenciare. Cinci instituţii penitenciare au statut de izolator de urmărire penală, un penitenciar este destinat detenţiei minorilor, o instituţie penitenciară este destinată detenţiei condamnatelor de gen feminin, existând şi un penitenciar cu statut de spital în care sunt trataţi deţinuţii. Cel mai mare număr de deţinuţi este concentrat în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău.

Fluxul de știri
0