Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important: Care sunt beneficiile alăptării la sân pentru copil și mamă

© Sputnik / OsmatescoNinel Revenco
Ninel Revenco - Sputnik Moldova
Abonare
În perioada 1-7 august, în Republica Moldova este marcată Săptămâna Internațională a Alăptării. Această Săptămână este organizată în fiecare an în peste 170 de țări cu scopul de a încuraja mamele să-și hrănească bebelușii exclusiv cu lapte matern și de a îmbunătăți starea de sănătate a copiilor.
Alăptarea: Care sunt beneficiile alăptării la sân pentru copil și mamă

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", vicedirectorul Institutului Mamei și Copilului, Ninel Revenco, a relatat despre beneficiile alăptării la sân atât pentru sănătatea pruncului, cât și pentru bunăstarea mamei.

"Alimentația naturală reprezintă o alimentație exclusivă la sân fără alte produse. Medicii susțin că alăptarea la sân este sănătoasă și benefică pentru copil, iar mâncarea artificială nu poate să înlocuiască proprietățile laptelui matern. S-a demonstrat că bebelușii alimentați exclusiv la sân sunt supuși mai puțin riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 1, mai puțini copii sunt cu obezitate, cu osteoporoză și au IQ-ul mai dezvoltat. Alimentația naturală susține în totalmente dezvoltarea nu doar fizică, dar și psiho-emoțională a copilului. Medicina susține faptul că de la naștere și până la șase luni este obligatorie alăptarea naturală a copilului", a spus vicedirectorul Institutului Mamei și Copilului.

Mircea Grecu - Sputnik Moldova
Poveștile terapeutice produc schimbări pozitive în comportamentul copiilor

Potrivit lui Ninel Revenco, laptele matern influențează pozitiv dezvoltarea copilului și are o serie de avantaje.

"Beneficiile sunt foarte multiple: scade incidența infecțiilor, alergiilor, se reduce riscul apariției așa-numitei boli celiace. Copiii alimentați exclusiv la sân se îmbolnăvesc mai rar de infecții respiratorii virale acute și gastroenterocolită. În perioada adolescenței este redus riscul de a avea obezitate, hipertensiune arterială sau diabetul zaharat", a precizat Ninel Revenco.

Totodată, Ninel Revenco afirmă că, alimentația naturală are un șir de beneficii și pentru mama care alăptează copilul.

"Studiile arată că alăptarea este benefică și pentru mamă, deoarece previne cancerul mamar și cancerul de col uterin. Totodată, mama este protejată de a dezvolta o sarcină nedorită, deoarece prin alimentația naturală la femei are loc întârzierea menstruației. În același timp, femeia care alăptează pierde din greutate, fiindcă alimentația naturală produce hormoni care reduc greutatea. Mai mult de atât, la mămici scade riscul de apariție a diabetului zaharat, problemelor neoplazice și tumorilor la organele reproductive. Totodată, alăptând copilul din primele zile ale vieții se creează o legătură emoțională puternică dintre mamă și prunc", a mențioant Ninel Revenco.

Printre cele mai frecvente cauze care afectează alăptarea se enumeră: starea de oboseală a mamei, lipsa susținerii din partea partenerului și a familiei, serviciul, oferta masivă și accesibilă de amestecuri artificiale, lipsa informației privind beneficiile laptelui matern în raport cu adaosurile, precum și capacitatea redusă a lucrătorilor medicali de a oferi consiliere mamelor privind inițierea și menținerea alăptării.

Amintim că, nutriția este componenta de bază a dreptului copilului la sănătate, stipulat în Convenția ONU privind Drepturile Copilului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0