Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Poveștile terapeutice produc schimbări pozitive în comportamentul copiilor

© Sputnik / Miroslav RotariMircea Grecu
Mircea Grecu - Sputnik Moldova
Abonare
Poveștile terapeutice pentru copii ajută la gestionarea emoțiilor precum: frica, tristețea, furia, anxietatea, singurătatea sau lipsa de încredere. Povestea începe de la o problemă, include exerciții de respirație, iar la final invită la reflecție prin analiza concluziei.
Poveștile terapeutice produc schimbări pozitive în comportamentul copiilor

Cartea terapeutică trebuie să stârnească curiozitatea copilului prin imagini, culori liniștite și să includă un limbaj simplu, clar și accesibil pentru copil. De această părere este psihologul, președintele Centrului Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor și primul autor de povești terapeutice pentru copii din Republica Moldova Mircea Grecu.  

"Poveștile terapeutice au fost scrise în special pentru prevenirea anumitor comportamente problematice la copiii de vârstă preșcolară și elevii claselor primare precum frica, agresivitatea, adicția sau sentimentul de abandon. Aceste texte sunt foarte populare în America, Anglia, Norvegia și Suedia. Din păcate, la momentul actual, în Republica Moldova nu este foarte dezvoltat acest domeniu", a relatat psihologul.

Mircea Grecu povestește că a editat mai multe povești în Republica Moldova, Ucraina, Federația Rusă într-un tiraj de peste o sută de mii de exemplare. Pe lângă faptul că sunt terapeutice, aceste povești sunt și foarte interesante pentru copii. Totodată poveștile sunt binevenite și pentru adulții care întâmpină careva greutăți în gestionarea emoțiilor. Totodată, aceste texte creează o legătură părinte-copil și lucrează pe mai multe planuri: fizic, spiritual și introspectiv.

"Am reușit să publicăm peste o sută de mii de exemplare de cărți cu povești terapeutice pentru copii în limbile moldovenească, rusă, engleză și ucraineană. Poveștile noastre au primit o mulțime de recenzii pozitive din partea psihologilor, pedagogilor, care utilizează „terapia prin povești" din Anglia, Turcia, Austria, Germania, România, Ucraina și Rusia. În primul rând, aceste povești sunt terapeutice pentru că în texte sunt folosite mai multe vocale decât consoane. Totodată, imaginile nu sunt ilustrate în culori aprinse pentru a nu stârni frica sau agresivitatea cititorului. Fiecare poveste terapeutică are un chestionar și o parte metodică pentru părinți și pedagogi pentru a reflecta asupra celor citite. "În căutarea fericirii pierdute" este o istorioară pentru copii care previne consumul de droguri sau alte substanțe nocive. O altă narațiune este "Ghetuța și Păpucel" — pentru a prevedea dependența față de jocurile online. Povestea "Ursulețul Marmi" este o relatare pentru cultivarea simțului măsurii, iar "Căpcăun cel fioros" înlătură apariția sentimentului de frică. Utilizând poveștile terapeutice menționate, contribuim la dezvoltarea moral-spirituală a copilului, pregătindu-l astfel să evite cele mai strașnice dependențe ale secolului XXI", a explicat invitatul emisiunii "Sputnik Matinal".

Potrivit lui Mircea Grec, în cadrul proiectului "O țară independentă, o țară cu copii sănătoși" aproximativ 163 de instituții au primit cărțulii gratuit, astfel fiind donate 40.000 de cărți în diverse școli și grădinițe.

Mai multe detalii referitor la acest subiect aflați din fișierul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0