Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce condiții trebuie să respecte cel care va cumpăra ”Air Moldova”

© Sputnik / Rodion ProcaAir Moldova
Air Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Statul a prezentat condițiile pe care trebuie să le întrunească cel ce va cumpăra Compania aeriană de stat ”Air Moldova”. Întreprinderea înregistrează pierderi de peste 1,2 miliarde de lei, iar parcul de aeronave necesită investiții majore: ce se va întâmpla cu personalul instituției după privatizare.

CHIȘINĂU, 30 iul – Sputnik. Directorul general al Agenției Proprietății Publice (APP), Vladimir Baldovici, a explicat astăzi în cadrul unei conferințe de presă de ce Compania aeriană de stat ”Air Moldova” a fost scoasă la privatizare și de ce statul cere pe ea minimum 48 de milioane de lei. 

Baldovici susține că decizia de a privatiza întreprinderea de stat Compania aeriană ”Air Moldova” a fost luată încă în anul 2008. Potrivit șefului de la APP, operatorul aerian nu a fost însă supus până acum privatizării deoarece nu a existat un consens politic la nivel de guvernare.

Самолет - Sputnik Moldova
Iată câte milioane de lei cere statul pentru ”Air Moldova”

”Astăzi suntem în situația când Guvernul spune că nu mai putem răbda. Această companie trebuia privatizată cu mult timp în urmă. Air Moldova trebuia să intre în runda de privatizări încă din 2015. Strategia transportului indica că ”Air Moldova” trebuie privatizată. Din anul 2008 până în 2015 nu s-a făcut nimic pentru privatizare”, a declarat Baldovici. 

Directorul APP susține că situația creată astăzi în companie indică clar că ”Air Moldova” trebuie privatizată.

”Este necesară injectarea unor surse financiare, deloc mici, deoarece costul de întreținere este destul de mare. ”Air Moldova” are nevoie nu doar de injectări la capitolul companie, dar și de surse pentru a dezvolta parcul de aeronave”, a declarat Vladimir Baldovici. 

Directorul general al APP s-a referit și la prețul pe care îl cere statul pe această companie, peste 48 de milioane de lei. Șeful APP susține că prețul inițial reprezintă diferența dintre valoarea complexului patrimonial unic și datoriile istorice ale companiei.  

”Avantajul companiei este că ocupă o cotă de 44 de procente pe piața internă și are conexiuni cu țările din CSI și UE. Dezavantajul mare este că ”Air Moldova” a intrat în pierderi. Doar în primele cinci luni a înregistrat pierderi de 150 de milioane de lei, anul trecut a ieșit pe minus, iar datoriile per total ajung la 1,2 miliarde de lei”, a declarat Baldovici. 

Șeful Agenției Proprietăți Publice a precizat că privatizarea va avea loc în urma unui concurs comercial, iar cel care va câștiga își va prelua toate obligațiunile pe care le are ”Air Moldova”, inclusiv datoriile. 

”Nu excludem ca acest preț să crească și asta ne și dorim”, a menționat Baldovici.

Câștigătorul va avea obligația să mențină brandul ”Air Moldova”, dar și să păstreze colectivul instituției.

Самолет - Sputnik Moldova
Premieră: Compania de stat ”Air Moldova” este scoasă la privatizare

”Toate acestea vor duce la o investiție mult mai mare decât cea indicată în concursul comercial. Investițiile inițiale vor fi în jur de 60 de milioane de euro, în afară de investițiile ulterioare pe care va trebui să le facă câștigătorul. Vrem să păstrăm această companie ca ea să poată activa pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Baldovici.

Prețul inițial de vânzare pe care îl propune statul pentru privatizarea ÎS Compania Aeriană ”Air Moldova” este de 48 230 000 de lei. Guvernul a scos pentru prima dată la privatizare Întreprinderea de Stat ”Air Moldova”. Agenţia Proprietății Publice (AAP) a anunțat organizarea, începând cu data de 27 iulie, a unei runde de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat.

Pentru prima dată, se expune la privatizare și ÎS Compania Aeriană ”Air Moldova”, reieșind din necesitatea atragerii capitalului privat pentru modernizarea flotei aeriene, îmbunătățirea calității serviciilor prestate și extinderea gamei de servicii atragerii pasagerilor. Ofertele pentru privatizarea ÎS Compania Aeriană ”Air Moldova” pot fi depuse în perioada 27 iulie – 4 septembrie. Capitalul social al întreprinderii este de 301 476 210 lei. ”Air Moldova” este inclusă la capitolul ”Complexe patrimoniale unice”.

În același pachet cu ”Air Moldova”, Agenţia Proprietății Publice include alte 11 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice), printre care ÎS ”Fabrica de sticla din Chișinău”, ÎS ”Combinatul poligrafic din Chișinău” și ÎS Hotelul ”Zarea”.

Prețul total de expunere al bunurilor la concurs comercial constituie 526 253 800  de lei.

În urma ofertelor depuse va fi organizat un concurs comercial.

Compania ”Air Moldova” a fost creată la 1 ianuarie 1993. Întreprinderea este cea mai mare companie aeriană din Moldova.

Fluxul de știri
0