Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Candu: Sunt două zile în care alegerile parlamentare nu se pot desfășura

© Sputnik / Miroslav RotariПредседатель Парламента Андриан Канду
Председатель Парламента Андриан Канду - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Andrian Candu a anunțat când va fi stabilită data alegerilor parlamentare din Moldova.

CHIȘINĂU, 26 iul – Sputnik. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat astăzi când urmează să fie stabilită data alegerilor parlamentare din Republica Moldova. 

Șeful Legislativului a declarat că scrutinul se va desfășura în perioada 2 decembrie 2018 – 28 februarie 2019. Candu a îndemnat presa să aibă răbdare și a precizat că alegerile cu siguranță nu vor fi organizate în zilele când sărbătorim Nașterea Domnului și Anul Nou.

”Când anume vor fi organizate alegerile? Cu siguranță nu vor fi de Crăciun sau de Revelion. Parlamentul încă nu a decis. Urmează să decidă”, a declarat Candu. 

Potrivit legislației naționale, scrutinul parlamentar urmează să se desfășoare în perioada 30 noiembrie 2018 – 28 februarie 2019. Codul Electoral al Republicii Moldova prevede că alegerile deputaţilor în Parlament se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului precedent. Mandatul actualului Parlament expiră la 30 noiembrie. 

Din 2018, alegerile parlamentare se vor efectua în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv: Cât vor costa alegerile parlamentare din toamna acestui an, din Moldova

Noile modificări la legislația electorală a Republicii Moldova prevăd și micșorarea pragurilor electorale. Astfel, pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova rămân doar două praguri electorale și nu patru cum au fost: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format – 8 la sută.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a declarat în studioul Sputnik Moldova că alegerile parlamentare ordinare din acest an vor costa în jur de 90 de milioane de lei. Potrivit președintelui CEC, această sumă deja a fost prevăzută în Legea bugetului de stat pentru anul 2018.

Parlamentul de legislatura a XX-a a fost ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat la data de 30 noiembrie 2014. Potrivit Codului Electoral al țării, alegerile parlamentare ordinare în Moldova se desfășoară o dată la patru ani.

 

Fluxul de știri
0