Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Cât vor costa alegerile parlamentare din toamna acestui an, din Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента 2016 второй тур
Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a participat la o emisiune radiofonică în studioul Sputnik-Moldova, unde a vorbit despre viitorul scrutin parlamentar.

CHIȘINĂU, 20 apr – Sputnik. Alegerile parlamentare ordinare care urmează să se desfășoare la sfârșitul acestui an vor costa în jur de 90 de milioane de lei. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, în studioul Sputnik-Moldova.

Potrivit președintelui CEC, această sumă deja a fost prevăzută în Legea bugetului de stat pentru anul 2018. 

Conducerea CEC a avut o întrevedere cu Co-raportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei - Sputnik Moldova
Politică
CEC i-a informat pe raportorii APCE cum se vor desfășura alegerile în Moldova

”Devizul de cheltuieli a fost aprobat de CEC. Este suma de peste 90 de milioane de lei și această sumă se regăsește în Legea bugetului de stat”, a declarat Russu.

Parlamentul de legislatura a XX-a a fost ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat la data de 30 noiembrie 2014. Potrivit Codului Electoral al țării, alegerile parlamentare ordinare în Moldova se desfășoară o dată la patru ani.

Ultimele modificări la Codul Electoral al Republicii Moldova prevăd că alegerile deputaţilor în Parlament se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului precedent. Astfel, alegerile parlamentare ordinare în Republica Moldova vor avea loc în perioada 30 noiembrie 2018 – 28 februarie 2019.

Din 2018, alegerile Parlamentului se vor efectua în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Premieră pentru Moldova: Alegătorii vor putea da deputații afară din Parlament>>>

Noile modificări la legislația electorală a Republicii Moldova prevăd și micșorarea pragurilor electorale. Astfel, pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova rămân doar două praguri electorale și nu patru cum au fost: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format – 8 la sută.

Fluxul de știri
0