Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CNA spune lucrurilor pe nume: Iată unde este cea mai mare corupție

© Sputnik / Miroslav RotariCNA
CNA - Sputnik Moldova
Abonare
În prima jumătate a anului curent, ofiţerii CNA au documentat 477 de infracţiuni de corupţie — cu 11 mai multe faţă de perioada similară a anului precedent.

CHIȘINĂU, 24 iul — Sputnik. Portivit unui raport prezentat de CNA, din numărul total de infracţiuni, 75 de cazuri au fost calificate drept corupere pasivă, 67 — corupere activă, 120 — trafic de influenţă, 66 — abuz de putere sau abuz de serviciu, 28 — exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, 6 — neglijenţă de serviciu şi alte infracţiuni conexe corupţiei.

Printre domeniile unde a fost identificat cel mai mare număr de abateri se numără:

CNA НАЦ - Sputnik Moldova
Societate
CNA a aplicat lovitura de grație mafiei din transporturi

Autorităţile Publice Locale — 59; Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale — 39; Ministerul Afacerilor Interne — 27; Întreprinderi de Stat — 14; Agenţia Servicii Publice — 13; Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării — 13; Birouri de avocatură — 12.

Cele mai puţine infracţiuni de corupţie s-au atestat la Ministerul Economiei — 4, Serviciul Vamal — 3, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului- 2, ANSA — 2, Ministerul Justiţiei — 2, Ministerul Apărării — 1, Birouri de notariat — 1, Procuratură — 1, Inspectoratul Ecologic — 1.

Percheziții la administrația de stat a drumurilor - Sputnik Moldova
Societate
CNA a tăbărât la Inspectoratul de Stat al Muncii: Iată ce a făcut un inspector

La categoria „subiecţi ai infracţiunilor de corupţie şi conexe" au fost reținuți: 42 de primari şi vice-primari; 30 de angajaţi din domeniul ocrotirii sănătăţii; 17 inspectori de poliţie; 8 şefi şi adjuncţi de departamente din cadrul autorităţilor; 7 şefi de instituţii autonome din cadrul autorităţilor; 6 directori şi adjuncţi de întreprinderi de stat; 4 inspectori fiscali; 1 director de agenţie naţională, 1 secretar de consiliu; 1 procuror şi 32 de alţi subiecţi.

În sectorul privat şi liber profesionist au fost cercetate penal 114 persoane fizice, 34 de directori de întreprinderi şi organizaţii din sectorul privat, 12 avocaţi, 4 executori judecătoreşti şi un notar.

După criteriul de gravitate, din numărul total de infracţiuni depistate, 332 sunt deosebit de grave, 97 mai puţin grave şi 48 uşoare.

CNA a pus mâna și pe o soră medicală: Iată ce le făcea viitorilor șoferi>>>

Totodată, printre localitățile cele mai afectate de corupţie rămân a fi municipiul Chişinău, unde au fost constatate 281 de infracţiuni de corupţie, urmat de Bălţi cu 35 de cazuri de corupţie, Comrat — 30, Cahul — 28, Criuleni — 11 şi Ungheni — 8.

Fluxul de știri
0