Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CNA a aplicat lovitura de grație mafiei din transporturi

© Sputnik / Rodion ProcaCNA НАЦ
CNA НАЦ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Peste 10 funcționari din subordinea unui minister au fost reținuți astăzi de CNA și procurori. Lunar aceștia își puneau în buzunar 1,5 milioane de lei care trebuiau să ajungă în buget.

CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. Unsprezece angajaţi ai Întreprinderii de Stat „Gările şi Staţiile Auto” vor rămâne pentru 72 de ore în custodia CNA şi a procurorilor anticorupţie, după ce în dimineaţa zilei de astăzi au fost reţinuţi în cadrul mai multor dosare penale, pornite pe fapte de corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu. Potrivit Centrului Național Anticorupție, persoanele vizate au statut de bănuit şi sunt cercetate pentru organizarea unor scheme infracţionale de acumulare ilicită de bani de la operatorii de transport şi şoferii de curse naţionale şi internaţionale. 

”Pe lângă cei reţinuţi, alţi 12 funcţionari au fost escortaţi la CNA pentru audieri, având statut de bănuit în cauzele menţionate”, anunță CNA într-un comunicat de presă la finalizarea perchezițiilor.

НЦБК - Sputnik Moldova
Societate
CNA și procurorii au descins la o întreprindere guvernamentală. Sunt vizați șefii

Şoferii de curse naționale și internaționale erau obligaţi să transmită zilnic sume fixe de bani casierilor care, la rândul lor, acumulau până la finalul zilei banii de la conducătorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în Gară, după care transmiteau banii mai departe, conform ierarhiei. În urma investigaţiilor, s-a constatat că suma colectată lunar se ridica la 1,5 milioane de lei – bani percepuţi drept mulţumire din partea şoferilor pentru scutirea lor de controale. 

CNA mai anunță că în cadrul investigării cazului a fost depistată încă o schemă de însuşire a banilor publici de către angajaţii ÎS Gările şi Staţiile Auto. Potrivit materialelor anchetei, responsabilii de la camera de păstrare a bagajelor ar fi perceput zilnic de la cetăţeni diferite sume de bani pentru depozitarea bagajelor fără a le reflecta în evidenţa contabilă. Ulterior, aceşti bani ar fi fost însuşiţi de angajaţii întreprinderii, fapt prin care au fost cauzate daune instituţiei.   

Astăzi procurorii şi ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la autogările din 9 raioane ale ţării – Cahul, Căuşeni, Orhei, Bălţi, Edineţ, Drochia, Ungheni, Hânceşti, Ialoveni, inclusiv în Chişinău. În urma acestora, au fost reţinuţi 4 administratori ai filialelor teritoriale: Bălţi, Edineţ, Orhei, Căuşeni, 2 şefi din cadrul filialei teritoriale Centru Chişinău, 2 controlori, 2 dispeceri şi un casier.     

Procuratura Anticorupţie conduce urmărirea penală, iar investigaţiile continuă, în acest caz, pentru deconspirarea tuturor beneficiarilor schemei. Pentru corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu, legislaţia în vigoare prevede diferite pedepse penale şi privarea persoanei publice de dreptul de a ocupa anumite funcţii.

Fluxul de știri
0