Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Toate mamele trebuie să știe asta: Indemnizaţia de maternitate - ce acte sunt necesare

© Sputnik / Александр Кондратюк / Accesați arhiva multimediaВрач беседует с будущими мамами в центре по ведению беременности и родов
Врач беседует с будущими мамами в центре по ведению беременности и родов - Sputnik Moldova
Abonare
În articolul de mai jos puteți afla când este acodradată indemnizația de maternitate, ce condiții trebuie să fie întrunite, care este modalitatea de calcul și ce acte sunt necesare.

Conform prevederilor legale, de indemnizația de maternitate pot beneficia femeile asigurate, soţiile care se află la întreţinerea soţilor salariaţi, dar şi şomerele care s-au aflat la evidenţă în instituţiile medico-sanitare din Republica Moldova. Ele au dreptul la concediu de maternitate, care include concediul prenatal şi concediul postnatal.

Când este acordată indemnizație de maternitate

Indemnizaţia de maternitate este acordată integral la a 30-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice. În cazul în care nașterea decurge cu complicații sau mama naște gemeni sau mai mulți copii, perioada pentru care este acordată indemnizația se extinde până la 140 de zile calendaristice.

”În cazul sarcinilor cu 3 şi mai mulţi feţi, îndemnizaţia de maternitate se acordă pe o perioadă majorată cu 42 de zile calendaristice pentru concediul prenatal şi cu 14 zile calendaristice pentru concediul postnatal”, stipulează Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.

Врач беседует с будущими мамами в центре по ведению беременности и родов - Sputnik Moldova
Societate
E lege: Ce trebuie să știe mamele care nu sunt angajate în câmpul muncii

Indemnizaţia de maternitate se stabileşte din ziua adopţiei (luării sub tutelă) şi pînă la expirarea a 56 zile calendaristice din ziua naşterii copilului, în cazul persoanei asigurate care a adoptat un copil nou-născut sau a instituit tutela nemijlocit în maternitate. În cazul adopţiei sau instituirii tutelei nemijlocit din maternitate asupra a doi sau mai mulţi copii concomitent, indemnizaţia de maternitate este stabilită în baza actelor corespunzătoare, din ziua adopţiei (instituirii tutelei) şi până la expirarea a 70 zile calendaristice din ziua nașterii copiilor.

Condiţiile de acordare a indemnizației de maternitate

1. Femeile asigurate au dreptul la indemnizaţie de maternitate indiferent de durata stagiului de cotizare.

Lidia Cebotari - Sputnik Moldova
Vrei să beneficiezi de indemnizație paternală? Ce condiții trebuie să întrunești

2. Soţia aflată la întreţinerea soţului asigurat beneficiază de dreptul la indemnizaţie de maternitate în cazul în care soţul confirmă un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani. În cazul înregistrării căsătoriei după producerea riscului asigurat (concediul de maternitate), dreptul la indemnizaţie se stabileşte pentru perioada de la data înregistrării căsătoriei până la data expirării concediului de maternitate.

3. Persoanele care au beneficiat sau beneficiază de prestaţii de asigurări sociale pe teritoriul altui stat nu pot beneficia, în condiţiile prezentei legi, de indemnizaţie pentru acelaşi risc asigurat şi pentru aceeaşi perioadă.

Care este formula de calcul a indemnizației de maternitate

Baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii "riscului asigurat"(sarcina), venit din care au fost calculate contribuţii individuale de asigurări sociale.

Familie, natură - Sputnik Moldova
De ce este indicat să petrecem mult timp în natură cu întreaga familie

Venitul asigurat pentru lunile incluse în calcul nu poate depăşi suma a 5 salarii medii lunare prognozate pe economie pentru anul respectiv înmulţită la 12 sau la numărul de luni în care persoana a realizat venit asigurat. În cazul în care în calcul se include anul calendaristic incomplet, venitul asigurat se plafonează reieşind din numărul de luni în care a fost realizat venitul asigurat pentru anul respectiv. Mai multe detalii privind calcularea indemnizației sunt descrise în articolul 7 al Legii menționate mai sus.

Ce acte sunt necesare pentru stabilirea indemnizației

Actele pentru stabilirea indemnizaţiei de maternitate se înaintează de către femeia însărcinată sau de către soţul acesteia la oficiul teritorial de asigurări sociale de la locul de domiciliu. Totodată solicitantul poate opta pentru structura teritorială în deservirea căreia se află unitatea de la locul de lucru de bază, unde ulterior urmează a fi solicitată indemnizaţia pentru creşterea/îngrijirea copilului.

Solicitantul/beneficiarul desemnează, prin cerere, prestatorul de servicii de plată. Prestatorul de servicii de plată desemnat încheie contract cu Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS). Cu cererea pentru stabilirea indemnizaţiei de maternitate se prezintă următoarele acte:
1. Certificatul de concediu medical în original;
2. Buletinul de identitate al femeii asigurate în original şi în copie;
3. În cazul soţiei aflate la întreţinerea soţului asigurat — buletinul de identitate al soţiei şi al soţului, certificatul de căsătorie, carnetul de muncă al soţiei sau declaraţia soţiei, prezentată pe propria răspundere că nu realizează venit asigurat și nu este persoană asigurată de riscul respectiv (anexa nr. 6 la prezentul Regulament) în original şi în copie;
4. Declaraţia persoanei asigurate de tipul Rev-5 pentru stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale (în continuare — Declaraţia Rev-5), eliberată asiguratei de către angajatorul de la locul de lucru de bază şi de la locul de lucru prin cumul, iar în cazul soţiei aflate la întreţinerea soţului asigurat — Declaraţia Rev-5 eliberată de către angajatorul de la locul de lucru de bază şi de la locul de lucru prin cumul al soţului, pentru lunile trimestrului de gestiune pentru care nu au fost prezentate declaraţiile REV-5 centralizat în original;
5. În cazul lipsei venitului asigurat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, solicitantul poate confirma motivul lipsei venitului asigurat prin următoarele acte: carnetul de muncă, ordinul şi/sau extrasul din ordin ş.a.

Potrivit Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, copiile actelor anexate la cererea de stabilire a indemnizaţiei de maternitate se confirmă de structurile teritoriale de asigurări sociale.

Fluxul de știri
0