Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Vrei să beneficiezi de indemnizație paternală? Ce condiții trebuie să întrunești

© Photo : Facebook / Lidia CebotariLidia Cebotari
Lidia Cebotari - Sputnik Moldova
Abonare
La un an de când bărbații din țara noastră pot beneficia de indemnizație paternală, mii de tătici au profitat de această alocație, spun reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale.
Vrei să beneficiezi de indemnizație paternală? Ce condiții trebuie să întrunești

Mai exact, 2728 de tătici din Republica Moldova au putut fi alături de copilul și soția lor timp de două săptămâni, în primele 56 de zile de la nașterea bebelușului.

Solicitată de Sputnik Moldova, șefa Direcției Indemnizații și Compensații din cadrul CNAS, Lidia Cebotari, a explicat care sunt condițiile pe care tăticii din țara noastră trebuie să le întrunească pentru a beneficia de indemnizație paternală și unde trebuie să se adreseze.

„Tatăl asigurat în sistemul public de asigurări sociale poate beneficia de indemnizație paternală cu condiția că a realizat stagiu de cotizare de trei ani. În cazul în care nu are acești trei ani, atunci trebuie să confirme nouă luni de cotizare în 24 de luni premergătoare nașterii copilului. Tatăl trebuie să-și ia acele 14 zile de concediu paternal în primele 56 de zile de la nașterea copilului", spune șefa Direcției Indemnizații și Compensații din cadrul Casei Naționale de Asigurări Sociale, Lidia Cebotari.

Pentru a beneficia de indemnizație, solicitantul de concediu paternal trebuie să prezinte la secția teritorială a Casei de Asigurări Sociale: buletinul de identitate, adeverința de naștere a copilului și extrasul din ordinul cu privire la acordarea concediului paternal. Aceste acte trebuie prezentate în decurs de 30 de zile de la primirea concediului, iar în alte 30 de zile urmează să primească un răspuns.

Amintim că, în Republica Moldova, concediul paternal a fost instituit de Parlament în 2016, când au fost operate modificări la Codul Muncii. Potrivit modificărilor, bărbații din țara noastră pot beneficia de dreptul la un concediu de 14 zile calendaristice, care se acordă în primele 56 de zile de la nașterea copilului.

Fluxul de știri
0