Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CEDO a obligat Rusia să plătească 2,5 milioane de euro unor fermieri din Moldova

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaЗдание Европейского суда по правам человека
Здание Европейского суда по правам человека - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat Rusia să achite circa 2,5 milioane de euro fermierilor moldoveni din stânga Nistrului cărora le-a fost interzis accesul pe terenurile lor agricole.

CHIȘINĂU, 19 iulie — Sputnik. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a luat apărare celor 1649 de reclamanți: 1646 de fermieri și trei companii agricole. CEDO a dispus ca Rusia să achite compensații în valoare de la 1,5 mii de euro până la 50 mii de euro, în funcție de mărimea prejudiciului, comunică RIA Novosti.

Ministerul justiției al Federației Ruse examinează decizia respectivă și menționează că mai există timp pentru a o contesta.

„Concluziile Curții Europene a Drepturilor Omului expuse în hotărârea pe marginea cauzei „Sandu și alții împotriva Moldovei și Rusiei" vor fi studiate minuțios, iar decizia privind contestarea acestui act va fi luată pe parcursul termenului stabilit de trei luni", a comunicat serviciul de presă al ministerului respectiv.

Conform versiunii Curții, reclamatul în această cauză este Rusia, deși „vina pentru acțiunile ilegale cade pe seama administrației din Transnistria".

Здание ООН - Sputnik Moldova
Rezoluția antirusească a ONU privind Transnistria: Cine a apăsat butonul?

Potrivit comunicării postate pe site-ul CEDO, Curtea de la Strasbourg a examinat opt cereri care cuprind plângerile a 1646 de proprietari de terenuri agricole și a trei societăți comerciale agricole, depuse în intervalul 2004 — 2006, și a dispus ca Rusia să le achite compensații. Fermierii sunt rezidenți și locuiesc în cinci sate din stânga Nistrului aflate sub controlul Chișinăului, însă terenurile agricole pe care le dețin sunt situate pe teritoriul controlat de Tiraspol.

Se menționează că, începând cu anul 1998, autoritățile transnistrene au instituit puncte de trecere percepând taxe pentru accesul la aceste terenuri, iar în anul 2004 au cerut să fie achitat un impozit pentru pământ. Fermierii au refuzat să semneze astfel de acorduri. Ca urmare, le-a fost interzis accesul pe propriile terenuri. Trei companii arendau pământurile care aparțineau locuitorilor din aceleași cinci sate.

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: Bunele relații cu Federația Rusă, o condiție a soluționării problemei transnistrene

CEDO, bazându-se pe cauzele anterioare în care este vizată Transnistria, a examinat cauza, Moldova și Rusia având calitatea de pârâți, și a constatat că drepturile la proprietate ale fermierilor și companiilor au fost încălcate. Totodată, Curtea de la Strasbourg a considerat că Chișinăul nu poartă răspundere pentru pagubele pricinuite, iar Rusia trebuie să achite fiecărui fermier câte 1500 de euro și circa 245 de mii de euro celor trei companii. În afară de aceasta, Federației Ruse îi revine obligația de a plăti 20 000 de euro pentru acoperirea costurilor de reprezentare.

În luna aprilie reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au convenit ca fermierii să primească certificate pentru lucrarea terenurilor care vor intra în vigoare pe 1 august 2018 și vor fi valabile timp de 20 de zile. La ora actuală au fost eliberate peste 20 de astfel de documente. Suprafața totală a terenurilor pentru care au fost obținute certificate este de 3,5 hectare. Anterior, Guvernul Republicii Moldova a dispus să fie alocat un ajutor material proprietarilor de terenuri agricole situate dincolo de șoseaua Râbnița — Tiraspol drept compensații pentru pagubele suportate în anii 2017 — 2018.

Fluxul de știri
0