Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon: Bunele relații cu Federația Rusă, o condiție a soluționării problemei transnistrene

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Игорь Додон
Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că regiunea transnistreană v-a putea să revină în componența țării noastre doar dacă Chișinăul va avea relații bune cu Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 3 apr — Sputnik. Igor Dodon a făcut această declarație în cadrul Conferinței Internaționale „Provocările demografice din Republica Moldova: cauze, efecte și modalități de soluționare bazate pe experiența internațională". Evenimentul a fost organizat la șefului statului și în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite, Banca Mondială, și Academia de Științe a Moldovei.

Președintele a postat pe pagina sa de Facebook tezele de bază ale discursului său.

"Consider că țara noastră nu trebuie să fie implicată în niciun format militar extern, fie el NATO sau oricare altul. Iar pe teritoriul țării nu trebuie să existe trupe străine. Reîntregirea teritorială a țării, prin readucerea de facto a regiunii transnistrene în componența statului, va putea fi realizată numai dacă Moldova își va păstra neutralitatea și dacă va păstra bunele relații cu Federația Rusă, nu doar cu țările din Occident", a scris Igor Dodon pe Facebook.

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Prima reacție a președintelui Dodon la decizia MAEIE

Șeful statului a mai constatat că pentru Moldova "lipsa unei politici externe independente, echilibrate și în interesul cetățenilor țării este un alt subiect sensibil, cronic".

"Interesele geopolitice ale Republicii Moldova trebuie să fie subordonate intereselor naționale, nu agendei politice impuse din exterior. Obiectivul clasei politice, cel puțin pentru următorul deceniu, trebuie să fie Moldova, nu un proiect extern sau altul, fie el Rusia sau Europa", a menționat Igor Dodon.

Fluxul de știri
0