Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se va întâmpla cu prețurile la benzină și motorină - Guvernul are un proiect

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaРабота автозаправочной станции. Staţie PECO
Работа автозаправочной станции. Staţie PECO - Sputnik Moldova
Abonare
Cât vor mai dura scumpirile la combustibil în Moldova.

CHIȘINĂU, 18 iulie — Sputnik. Problema scumpirii benzinei și motorinei în Moldova este foarte acută: pe parcursul ultimei luni prețurile se mențin la un nivel destul de înalt și ar putea să mai crească.

Practic, la fiecare două săptămâni, Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) adoptă decizia de majorare a prețurilor, în pofida protestelor societății civile, precum și a poziției Guvernului și deputaților.

АЗС - Sputnik Moldova
Proiect bombă: Guvernul vrea să oprească majorarea prețului la carburanți

Cu aceeași perseverență, instanța de judecată, drept reacție la solicitarea autorităților, anulează deciziile ANRE.

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a comentat situația scandaloasă legată de prețurile la combustibil și acțiunile interminabile ale autorităților în instanța de judecată la fiecare scumpire nouă a carburanților. Ca răspuns la întrebarea de ce Guvernul nu se poate lămuri cu majorarea prețurilor cu care nu este de acord, Filip a răspuns că Ministerul Economiei lucrează acum asupra modificărilor în legislație actuală.

Filip a declarat marți că există legea și a fost elaborată metodologia (calculării prețurilor la benzină (n. red.). În prezent colegii de la Ministerul Economiei lucrează asupra modificării acestei legi și a metodologiei. De aceea acțiunea în judecată nu este un proces interminabil. Acesta este unul dintre instrumentele de care Guvernul a putut face uz pentru a câștiga un respiro și a introduce modificările necesare.

АЗС - Sputnik Moldova
Plătim și nu știm pentru ce. Benzină scumpă, dar de proastă calitate

La întrebarea dacă va mai dura mult această „pauză", premierul a menționat că este posibil ca în cel mai scurt timp — săptămâna viitoare — să fie prezentat proiectul de lege respectiv.

Totuși, nu va fi suficientă doar aprobarea de către Guvern a acestei inițiative. Proiectul de document trebuie să fie supus dezbaterii deputaților, după care urmează să fie votat de către Parlament în două lecturi.

Anterior, spicherul Legislativului, Andrian Candu, declarase că sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului se va încheia la 27 iulie. Deocamdată nu se știe dacă deputații vor reuși să studieze, înainte de a pleca în vacanță, inițiativa care se află încă în stadiul de pregătire.

Fluxul de știri
0