Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Proiect bombă: Guvernul vrea să oprească majorarea prețului la carburanți

© AFP 2024 / RONALDO SCHEMIDTАЗС
АЗС - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Economiei și Infrastructurii a elaborat un proiect de modificare a articolului 11 din legea cu privire la energetică, ca măsură împotriva majorării prețului la carburanti.

CHIȘINĂU, 20 iun — Sputnik. Guvernul intenționează să modifice articolul 11 din Legea cu privire la energetică. Potrivit autorilor, scopul acestui proiect este modificarea modului de determinare a plăţilor regulatorii către ANRE, şi anume prin stabilirea achitării acestor plăţi regulatorii pornind de la valoarea în vamă a produselor petroliere importate de titularul de licenţă și nu din venitul de vânzări al acestuia.

Прямая линия с президентом России Владимиром Путиным - Sputnik Moldova
Rusia
Ce a spus Vladimir Putin despre majorarea prețurilor la carburanți

Odată cu adoptarea Legii nr. 174 cu privire la energetică, s-a schimbat modalitatea de determinare a plăţilor regulatorii. Astfel, plăţile regulatorii pentru sectorul produselor petroliere se calculează 0,2% (conform Hotărîrii ANRE nr. 446 din 24.11.2017) din venitul de vânzări al titularului de licenţă şi nu din valoarea în vamă a produselor petroliere şi gazelor lichifiate importate, aşa cum era prevăzut anterior în art. 43 din Legea cu privire la energetică, abrogată ulterior prin Legea nr. 174 cu privire la energetică.

Potrivit Guvernului, plăţile regulatorii se încasează atât la importul produselor petroliere, cât şi la vânzările ulterioare, astfel cuantumul plăţii încasate în bugetul ANRE pentru anul 2018 asupra uneia şi aceleaşi mărfi se dublează sau, după caz, se triplează, ceea ce are ca efect majorarea preţului produselor petroliere.

Fluxul de știri
0