Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Plătim și nu știm pentru ce. Benzină scumpă, dar de proastă calitate

© AFP 2024 / FADEL SENNAАЗС
АЗС - Sputnik Moldova
Abonare
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a suspendat ultima decizie de scumpire a benzinei și motorinei, la indicația Parlamentului și Guvernului.

CHIȘINĂU, 1 iunie – Sputnik. Subiectul ultimelor scumpiri la carburanți a creat o adevărată revoltă în societate, dar au fost și dezbateri aprinse în Parlament.  Mai marii țării au dat indicații ANRE de a spuspenda ultima scumpire. Asta după ce prețul unui litru de benzină depășea valoarea de un euro. 

Bani - Sputnik Moldova
Exclusiv: vara aceasta nu vom avea majorări de prețuri

Acest subiect a fost discutat și la emisiunea „Kilometrul 0”, de la Sputnik- Moldova. Expertul Viorel Gîrbu spune că majorările sunt reale, pentru că prețul petrolului crește pe piețele internționale, cel mai probabil din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu. 

„Nu este pentru prima dată când benzina este mai scumpă de un euro, în Republica Moldova. Îmi aduc aminte situația din anul 2008. Atunci la fel nu era o conjuctură favorabilă. Chiar dacă euro scădea și atunci, scade și acum, aceste scumpiri se datorează situației internaționale și iată că avem situații asemănătoare. Dar s-au schimbat și regulile jocului”, a spus Viorel Gîrbu

Expertul spune că adevărata problemă ține de modul în care sunt stabilite prețurile, în țara noastră. 

„Guvernul a promovat o politică de ajustare a prețurilor și accizelor aplicate combustibilului din Republica Moldova, la nivelul accizelor din Uniunea Europeană. Eu cred că este o idee mai puțin inspirată. Și ca urmare a acestui fapt, chiar dacă combustibilul în prezent este foarte scump din cauza accizelor foarte mari”, a spus Viorel Gîrbu. 

Expertul spune că adevărata problemă pe care o are Republica Moldova este faptul că aici nu există combustibil de calitate. 

„Prețul combustibilului în Republica Moldova este unul înalt, plătim foarte mult. Dar adevărata problemă este faptul că nu avem carburanți de calitate. Pentru că, dacă pe piața noastră ar intra combustibil de calitate, atunci prețul lui ar fi mai mare, așa cum spre exemplu este în România”, a mai spus Viorel Gîrbu.

Cât despre decizia ANRE-ului de a suspenda ultima majorare, specialistul spune că este una rușionoasă, iar conducerea acestei instituții ar trebui să-și dea demisia.  


Fluxul de știri
0