Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un consorțiu străin, responsabil de Programul de dobândire a cetățeniilor prin investiții

© Sputnik / Miroslav RotariКирилл Габурич
Кирилл Габурич - Sputnik Moldova
Abonare
Un consorțiu internațional va fi responsabil de punerea în aplicare a Programului de dobândire a cetățeniei moldovenești prin investiție. Contractul a fost semnat de ministrul Economiei și liderul consorțiului câștigător MIC Holding LLC și Henley&Partners Government Services Ltd.

CHIȘINĂU, 12 iul — Sputnik. Miercuri, Chiril Gaburici a semnat în numele Guvernului de la Chișinău, un contract de prestare a serviciilor publice de elaborare, implementare și promovare internațională a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție cu liderul consorțiului câștigător MIC Holding LLC și Henley&Partners Government Services Ltd. Astfel, aceste două companii se vor ocupa de implementarea legală și administrativă a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție.

Acestea vor asigura acordarea cetățeniei doar solicitanților la Program care îndeplinesc în întregime cele mai bune standarde internaționale de diligență. Ultimul nivel de verificare va include verificarea riguroasă a aplicaților la Program prin autorități competente ale Republicii Moldova precum: Interpol, SIS, MAI, CNA.

Hipermarketul Carrefour - Sputnik Moldova
Incredibil: România, țara unde prosperă afacerile străinilor

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, scopul Programului constă în ”consolidarea percepției și a competitivității Republicii Moldova pe plan internațional, în vederea atragerii investițiilor străine directe în domeniile de dezvoltare strategică stabilite de Guvern”.

Potrivit membrilor Comisiei, Consorțiul câștigător a oferit cel mai bun plan de implementare a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție pentru Guvernul Republicii Moldova.

”Cetățenia pentru investiții este o formă care se aplică în mai multe state, precum Letonia, Malta, Cipru, Canada, Australia și altele. Guvernul Republicii Moldova a elaborat acest instrument având la bază bunele practici internaționale și contând pe identificarea unui partener bun, de încredere, cu experiență internațională. Acum, când partenerul a fost identificat, semnăm contractul cu încrederea că în următorii 5 ani volumul investițiilor va atinge o valoare cumulativă de 1,3 miliarde de euro. Republica Moldova trebuie să fie foarte activă în atragerea investițiilor”, a declarat Gaburici, care este și președinte al Comisiei de examinare a dosarului pentru obținerea cetățeniei prin participare la programul de investiții în Republica Moldova.

Prevederi contractuale privind implementarea Programului

Правительство РМ - Sputnik Moldova
Undă verde pentru străini: Guvernul a aprobat deja lista ocupațiilor prioritare

Autoritățile precizează că, în conformitate cu prevederile contractuale, Consorțiul urmează să suporte riscul economic, costurile și cheltuielile inițiale și continue aferente proiectării tehnice, implementării, activității consultative, acordării instruirilor, precum și promovării internaționale a Programului. De asemenea, Guvernul nu va finanța din mijloace publice Consorțiul pentru serviciile prestate, iar costurile și cheltuielile acestuia vor fi acoperite din comisioanele achitate de către solicitanții cetățeniei prin investiții.

”În cadrul implementării contractului, liderul Consorțiului câștigător, MIC Holding LLC, se va axa pe creșterea investițiilor străine directe, elaborarea unui brand de țară în vederea consolidării percepției globale a Republicii Moldova și dezvoltarea domeniului imobiliar. MIC Holding LLC va genera noi oportunități economice și extinderea surselor de venituri externe pentru Republica Moldova, astfel asigurând investițiile capitale străine imediate în unul din domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova”, precizează reprezentanții Ministerului printr-un comunicat.

Traian Țurcanu, Silvia Zavadovschi, Valeriu Sainsus și Anastasia Zaharia - Sputnik Moldova
Detalii noi despre inițiativa care va „umple” Moldova de străini. Ce spun experții

Henley&Partners este o companie independentă de servicii profesionale, specializată în Programe de dobândire a cetățeniei prin investiție și este considerată drept lider mondial în acest domeniu. Compania are la activ 4 (patru) Programe de dobândire a cetățeniei prin investiție implementate, cu mandate guvernamentale acordate de următoarele țări: Republica Malta, Saint Kitts și Nevis, Antigua și Barbuda și Grenada.

Precizăm că deputații au operat mai multe modificări la Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, care a generat dezbateri între mai mulți deputați. Din această cauză, liberalul Roman Boțan și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică a Parlamentului.

Fluxul de știri
0