Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Detalii noi despre inițiativa care va „umple” Moldova de străini. Ce spun experții

© Sputnik / Miroslav RotariTraian Țurcanu, Silvia Zavadovschi, Valeriu Sainsus și Anastasia Zaharia
Traian Țurcanu, Silvia Zavadovschi, Valeriu Sainsus și Anastasia Zaharia - Sputnik Moldova
Abonare
Valul de emigrare care a inceput la sfârșitul anilor '90, și care încă nu s-a încheiat, are un impact negativ pentru piața forței de muncă din Republica Moldova.
Detalii noi despre inițiativa care va „umple” Moldova de străini. Ce spun experții

Indiferent că au studii superioare sau profesionale, mulți dintre moldoveni preferă să completeze rândurile șomerilor decât să muncească. Alții aleg calea străinătății. Între timp, piața forței de muncă din Republica Moldova se confruntă cu un deficit acut de muncitori.

Pentru a salva situația, autoritățile și-au propus să completeze rândurile angajaților cu brațe de muncă din străinătate, prin simplificarea procedurii de angajare a acestora. Care va fi impactul acestei inițiative, dar și cum s-a ajuns la situația că în Moldova sunt vacante aproape 11 mii de locuri de muncă, iar pe de altă parte, sunt peste 23 de mii de șomeri.

Răspuns la aceste întrebări ne-au oferit demograful și profesorul universitar, Valeriu Sainsus; consultantul principal în cadrul Direcției Politici Ocupaționale și de Reglementare a Migrației, Anastasia Zaharia, și șeful Biroului Agenția ONU Națiunilor Unite pentru Refugiați, Traian Țurcanu.

Fluxul de știri
0