Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ministrul rus al Apărării: Tensiunile dintre SUA și Rusia au fost alimentate artificial

© Sputnik / Станислав Савельев / Accesați arhiva multimediaФлаг Соединённых Штатов Америки на демонстрации военной техники и вооружения НАТО в Латвии
Флаг Соединённых Штатов Америки на демонстрации военной техники и вооружения НАТО в Латвии - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Tensiunile în relațiile ruso-americane au fost alimentate artificial de o parte a elitei americane care împarte lumea în una “americană” și cea „incorectă”, susține ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

CHIȘINĂU, 11 iul — Sputnik. Tensiunile între Rusia și SUA au fost alimentate de acele elite din Statele Unite pentru care lumea se împarte în cea „americană" și cea „incorectă", a declarat ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, într-un interviu oferit publicației italiene Il Giornale.

Открытие офиса связи НАТО в Кишиневе - Sputnik Moldova
Politică
Sectorul de apărare militară a Republicii Moldova, în vizorul experților NATO

"Deseori auzim din partea părții americane că această criză în relațiile bilaterale ar fi fost provocată de pretinsele acțiuni agresive ale Rusiei pe arena internațională. Totuși, suntem ferm convinși că tensiunile în relațiile noastre au fost alimentate artificial de acele elite americane care sunt convinse că lumea se împarte în una „americană" și una „incorectă", a spus Șoigu.

Ministrul Apărării a reamintit că „anume SUA, în ultimii ani, au denunțat în mod unilateral principalele acorduri care constituiau un nucleu al securității globale".

"În ciuda tuturor promisiunilor făcute conducerii sovietice în timpul unificării Germaniei, Washingtonul a inițiat extinderea NATO spre Est, spre frontierele noastre", a menționat Șoigu.

„Peste 25 de ani am fost duși de nas, afirmându-se că nu au existat niciun fel de înțelegeri, până în momentul în care NSA (Agenția Națională de Securitate a SUA n.r.) a desecretizat arhivele cu documente din acea perioadă, unde totul este descris în amănunte, inclusiv cu referințe la persoane", a adăugat Șoigu.

F-15 - Sputnik Moldova
Ministerul rus al Apărării: Avioane de luptă israeliene au ţintit o bază aeriană din Siria

Drept urmare a extinderii alianței spre Est și aderării a Polonia, Ungariei, Cehiei, Slovaciei, României, pentru Rusia a pierdut orice valoare acordul semnat în 1990 între Organizația Tratatului de la Vașovia și NATO — Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa, care presupunea limitarea prezenței militare în zonele de intersectare a blocurilor, a reamintit ministrul rus al Apărării.

"În anul 2002, sub pretextul unei "amenințări" imaginare a unui atac cu rachetă din partea Iranului și Coreei de Nord, Washington a denunțat în mod unilateral Tratatul ABM, continuând să-și desfășoare radarele și sistemelor antibalistice în apropierea frontierelor noastre", a menționat Șoigu.

"În calitate de președinte al Societății Geografice Ruse, aș dori să donez colegilor americani un glob, pentru ca ei să privească peste el și să-mi explice de ce inamicii declarați ai Americii se află în Orientul Apropiat și Îndepărtat, iar toate bazele și grupurile militare se strâng la frontierele Rusiei. Noi suntem cei care ar trebui să-i apărăm?", a spus el.

Fluxul de știri
0