Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine pe cine jefuiește? Războiul Trump-Merkel lovește România

© AFP 2024 / Johanes EiseleBundeskanzlerin Angela Merkel
Bundeskanzlerin Angela Merkel - Sputnik Moldova
Abonare
Schimbul de tarife vamale dintre SUA și UE, presărat cu replici dure, afectează atât exportatori români cât și cumpărătorii obișnuiți.

BUCUREȘTI, 3 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Va fi mai dificil să vindem în SUA și de asemenea, să achiziționăm produse americane.

Președintele SUA, Donald Trump, s-a ținut de cuvânt și a impus, de la 1 iunie, tarife de 25% pe importurile oțel și de 10% pe cele de aluminiu.

Anunțul fusese făcut încă din martie.

U.S. President Donald Trump speaks during a news conference after his meeting with North Korean leader Kim Jong Un at the Capella Hotel on Sentosa island in Singapore June 12, 2018 - Sputnik Moldova
Economist: A început războiul între doi giganți economici

Măsura afectează interesele UE, iar oficialii europeni au găsit de cuviință să riposteze.

Jean Claude Juncker, a venit, în cursul acestei luni, cu o declarație fermă. "Este împotriva tuturor logicii și istoriei. Răspunsul nostru trebuie să fie clar, dar măsurat", a spus Juncker.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care are o mare influență asupra deciziilor de la Bruxelles, a fost și mai categorică. "Nu ne vom lăsa jefuiți iarăși iarăși. Vom riposta", a amenințat Merkel, citată de Reuters

Comisia Europeană a aplicat, la rândul său, tarife asupra importurilor din SUA — 25% la mărfuri precum motociclete, afine, unt de arahide, 50% la îmbrăcăminte, încălțăminte, mașini de spălat.

Donald Trump a ripostat. "Dacă aceste taxe și bariere nu vor fi eliminate, vom aplica un tarif de 20% pe toate mașinile importate în SUA. Fabricați-le aici!", a scris președintele american, pe rețeaua de socializare Twitter, potrivit Express.co.uk.

КПП Кучурганы - Sputnik Moldova
Politică
Republica Moldova este interesată de cooperarea vamală cu statele CSI

El știa că astfel atinge interesele Germaniei, unul dintre cei mai mari producători auto din lume.

Ce efecte va avea războiul comercial SUA-UE asupra României? Parlamentarul european Iuliu Winkler (PPE-UDMR) avertiza încă din martie că România se numără printre cele nouă ţări europene care vor fi afectate în mod direct de impunerea, de către americani, de taxe vamale la importurile de oţel şi aluminiu.

Anul trecut exporturile de produse metalurgice ale României către SUA s-au ridicat la circa 120.000 de tone, în principal ţevi fără sudură, cu o valoare de 160 milioane de euro, adică 3,2% din total exporturi produse siderurgice, arăta Winkler, potrivit Agerpres

În cazul aliajelor speciale din aluminiu, România a exportat anul trecut aproximativ 4.000 de tone, în valoare de circa 15 milioane de euro, ceea ce reprezintă 7% din volumul exporturilor de aluminiu ale ţării noastre.

În mod cert, aceste cifre vor scădea în condițiile unor prețuri mai mari, determinate de aplicarea taxelor.

Cât însumează comerțul exterior în relația România-SUA?

Volumul total al schimburilor comerciale ale României cu SUA s-a cifrat la 2,67 miliarde de dolari în 2016, arată cele mai recente date din statistica vamală americană, citate de Mediafax.

Din acest total, 1,96 miliarde de dolari au reprezentat exporturile româneşti către SUA, iar 714,1 milioane de dolari — importurile din SUA.

În cazul în care produsele americane importate vor deveni mai scumpe, ca urmare a impunerii de tarife, ele vor fi și mai greu de cumpărat de beneficiarii români.

Astfel, ambele talere ale balanței comerciale vor avea de suferit.

Fluxul de știri
0