Economist: A început războiul între doi giganți economici

© REUTERS / Jonathan ErnstU.S. President Donald Trump speaks during a news conference after his meeting with North Korean leader Kim Jong Un at the Capella Hotel on Sentosa island in Singapore June 12, 2018
U.S. President Donald Trump speaks during a news conference after his meeting with North Korean leader Kim Jong Un at the Capella Hotel on Sentosa island in Singapore June 12, 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul Institutului de Planificare Strategică din Rusia Veaceslav Holodkov a comentat majorarea taxelor de către SUA pentru mărfurile chinezești.

CHIȘINĂU, 20 iunie — Sputnik. Președintele SUA, Donald Trump, a semnat decretul cu privire la lista mărfurilor chinezești de înaltă tehnologie pentru care se prevede să fie majorate taxele cu 25%. Acestea urmează a fi introduse în decurs de 60 de zile.

Acțiunile întreprinse de Trump vor spori inflația în SUA, ceea ce se va răsfrânge negativ asupra nivelului de trai al cetățenilor americani simpli.

Aceasta este părerea lui Veaceslav Holodkov, expert al Institutului de Planificare Strategică din Rusia, specialist în domeniul economiei mondiale.

Jeffrey Sachs - Sputnik Moldova
Economist: În SUA e mai rău decât în China, corporațiile au devenit însuși statul

„Chinezii au declarat că, dacă SUA vor introduce taxe majorate la mărfurile chinezești, vor fi anulate toate acordurile încheiate între cele două țări. De exemplu. Beijingul a promis să introducă taxe pentru unele mărfuri americane, mai cu seamă agricole, în special la soia. În anul trecut SUA au exportat soia în China în valoare de 13 miliarde de dolari. Totodată, China intenționează să introducă taxe pentru automobilele americane, tehnica de aviație și un șir de mărfuri chimice. Donald Trump a declarat, la rândul său, că, dacă China se va încumeta să întreprindă asemenea măsuri, el va publica o listă suplimentară pentru 100 miliarde de dolari", a spus expertul rus.

„Nu s-a declanșat pur și simplu un război comercial, are loc confruntarea giganților economiei mondiale, fapt care va duce la o criză economică mondială", susține Holodkov.

„Acesta este un război dintre doi giganți economici pentru dominarea economiei mondiale care se construiește pe baza superiorității tehnologice. De aceea negocierile anterioare care au avut loc în cadrul întâlnirilor delegațiilor americane cu cele chineze nu s-au redus doar la discuții cu privire la reducerea deficitului comerțului bilateral. De fapt, Washingtonul i-a cerut Beijingului să renunțe la intenția de a depăși SUA în plan tehnologic, încetând subvenționarea de stat a programelor tehnologice", a concluzionat expertul în economia mondială.

Fluxul de știri
0