Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cristina Lesnic: Progresele Chișinăului au fost apreciate la Roma

© Sputnik / Miroslav RotariCristina Lesnic
Cristina Lesnic - Sputnik Moldova
Abonare
Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a participat la o nouă rundă de negocieri în formatul 5-2, care s-a desfășurat la Roma, Italia.

CHIȘINĂU, 22 iun — Sputnik. OSCE este dispusă să finanţeze deschiderea birourilor de la Râbniţa şi Tiraspol care vor elibera plăcuţele de înmatriculare neutre pentru maşinile din stânga Nistrului. Acest lucru a fost anunţat în studioul Sputnik Moldova de către viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic. Oficialul a participat recent la o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2, care s-a desfăşurat la Roma.

Флаги России, Бельгии и НАТО. - Sputnik Moldova
Rusia și NATO s-au înțeles ce vor discuta în format bilateral

Cristina Lesnic a mai precizat că participanţii au apreciat progresele înregistrate în ultima perioadă de Chișinău şi Tiraspol. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare a mai adăugat că cel două birouri vor fi funcționale începând din data de 1 septembrie a acestui an.

"Pe agenda discuțiilor în primul rând a fost pus subiectul implementării celor șase decizii protocolare care au fost semnate de președinția de la Viena. În cadrul discuțiilor pe care le-am purtat am extins și până la cele opt subiecte care sunt din pachetul Berlin plus", a precizat Cristina Lisnic în cadrul emisiunii "Logica Puterii".

În cadrul întrevederilor au fost prezenţi reprezentanţi ai Tiraspolului, dar şi din partea OSCE, a Federației Ruse, Ucrainei, Uniunii Europene și a Statelor Unite.

"La Roma au fost stabilite câteva elemente. Mediatorii, facilitatorii și observatorii au salutat faptul că în acest an există o dinamică pozitivă și cel puțin există contacte în care putem lucra. Ei au asistat la foarte multe ședințe. Toate ședințele sunt organizate și cu participarea acestor reprezentanți", a precizat viceministrul pentru Reintegrare.

Полномочным министр Главного управления по вопросам политики и безопасности Министерства иностранных дел и международного сотрудничества Италии Альфредо Конте и вице-премьера Молдовы Кристина Лесник - Sputnik Moldova
Politică
La ce înțelegere au ajuns vicepremierul pentru reintegrare cu reprezentantul OSCE

Protocolul de la Roma, semnat de părți, mediatori și observatori include termene și mecanisme pentru a asigura finalizarea rapidă a priorităților restante. La fel, a fost reconfirmată data de 1 august pentru fermieri, astfel încât să poată intra în posesia terenurilor agricole.

Ultima rundă de negocieri în formatul 5+2 a avut loc în noiembrie 2017, la Viena. Reprezentanții OSCE au salutat atunci semnarea mai multor protocoale dintre Chișinău și Tiraspol, care se refereau la școlile cu predare în limba română, accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole, admiterea maşinilor înregistrate în regiunea transnistreană în traficul internaţional şi restabilirea telefoniei fixe și mobile între ambele maluri.

Fluxul de știri
0