Manoilo: Crearea zonei de comerț liber în cadrul OSC este convenabilă multor țări

© Sputnik / Alexandr Demyanchuk / Accesați arhiva multimediaРубли и юани
Рубли и юани - Sputnik Moldova
Abonare
Doctorul în științe politice Andrei Manoilo a spus pentru cine este convenabilă crearea unei zone de comerț liber în cadrul OSC.

CHIȘINĂU, 19 iunie — Sputnik. Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (OSC) intenționează să creeze o „zonă extinsă de comerț liber". La ultimul summit al OSC, care s-a desfășurat în Coreea de Nord, a fost adoptat documentul care extinde colaborarea dintre serviciile vamale.

Banconote euro - Sputnik Moldova
Românii ar fi avut astăzi salarii de 4.000 de euro pe lună dacă...

Doctorul în științe politice Andrei Manoilo a spus pentru agenția Sputnik că formarea unei zone de comerț liber în cadrul OSC are foarte mari perspective.

„Consider că acest lucru este foarte convenabil. OSC este o organizație stabilă care funcționează o perioadă îndelungată. Ea și-a demonstrat caracterul independent, competitivitatea și autoritatea în regiune. Dacă va fi creată o zonă a comerțului liber, principala monedă de operare va fi yuanul. Acest lucru se încadrează pe deplin în politica strategică a Chinei, care pledează pentru extinderea zonei yuan", a menționat politologul.

Potrivit expertului, proiectul dat va aduce profit, în primul rând, Chinei, însă și alte țări vor sesiza avantajul.

„Dacă va fi creată o zonă de comerț liber, toate țările care fac parte din OSC vor începe să lucreze în interesul Chinei. Nu este pentru nimeni un secret faptul că China dorește să reorganizeze OSC în interesul său. Celelalte țări vor beneficia și ele de avantajul lor, deoarece aceasta poate deveni unica zonă de comerț lider din lume. Dacă yuanul va deveni cu adevărat principala monedă de operare în această zonă, va crește brusc volumul afacerilor, iar, respectiv, și veniturile. Toți membrii OSC vor avea de câștigat ", a rezumat Manoilo.

Fluxul de știri
0