Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legea cu privire la publicitate ar putea fi racordată la standardele europene

© PhotoРекламный щит
Рекламный щит - Sputnik Moldova
Abonare
Proiectul de lege interzice publicitatea înșelătoare, amorală, discriminatorie, sexistă și cea care poate provoca panică și instiga la violență sau la acțiuni periculoase.

Chișinău, 13 iun — Sputnik. Legislația națională cu privire la publicitate ar putea fi racordată la standardele și bunele practici europene și internaționale în domeniu. Noul proiect de lege care urmează să substituie actuala Legea cu privire la publicitate a fost dezbătut în cadrul audierilor publice organizate de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Noile reglementări propuse instituie regimul juridic al mesajelor de interes public, cele definite, în actuala legislație, ca „publicitate socială" și care sunt reglementate contradictoriu.

Emisiunea ”Logica Puterii” cu Tatiana Cebotari. Invitat: Veaceslav Guțuțui - Sputnik Moldova
Consiliului Concurenței, despre monopolul asupra pieței de publicitate din Moldova

Astfel, mesajele de interes public pot avea ca obiect valorile și principiile constituționale, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, modul de viaţă sănătos și ocrotirea sănătăţii, drepturile și obligațiile persoanelor, autorităților și instituțiilor publice, centrale și/sau locale, condițiile de acces și de utilizare a serviciilor publice oferite gratuit de autoritățile publice, protecţia mediului, informarea cetățenilor în perioada electorală cu privire la alegeri, protecţia socială a populaţiei etc.

Fiecare mesaj de interes public va putea fi difuzat atât gratuit, cât și contra plată. De asemenea, se propune ca activitatea de planificare, asistență tehnică, evaluare și monitorizare în domeniul difuzării mesajelor de interes public de către persoanele juridice din sectorul statal să fie coordonată de Consiliul privind mesajele de interes public, care va avea un rol consultativ.

Proiectul prevede instituirea și implementarea regimului juridic al publicității politice în perioada extraelectorală, care nu există în prezent. Este stabilit de asemenea cine nu poate fi furnizor de publicitate politică, precum și faptul că achitarea serviciilor de difuzare a publicității politice poate fi efectuată doar prin transfer bancar.

Alte modificări se referă la publicitatea exterioară, la regimul juridic al autoreglementării în acest domeniu, la asigurarea transparenței pe piața publicității în vederea protecției concurenței etc.

Valentina Andronic - Sputnik Moldova
Video
Adevărul despre PR și publicitate. Cum alegem un produs de calitate

Totodată, proiectul interzice publicitatea subliminală, publicitatea înșelătoare, publicitatea amorală, publicitatea discriminatorie, publicitatea sexistă, cea care poate provoca panică, instiga la violenţă sau la acţiuni periculoase, cea care încurajează, în mod direct sau indirect, comportamentul contrar legii, publicitatea prin care se denigrează produse, servicii sau profesii, precum și publicitatea penetrantă.

Potrivit autorilor, adoptarea și implementarea noului proiect va contribui la protejarea pieței publicității Republicii Moldova, protejarea și promovarea spațiului informațional și a intereselor economice ale mass-media naționale, reprezentând o contribuție importanță a statului pentru promovarea mijloacelor de informare în masă în condițiile unui stat democratic.

Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media constituie o platformă de comunicare și un mecanism de cooperare permanentă între Parlament și reprezentanții instituțiilor media, instituțiilor internaționale și ONG-urilor media.

Fluxul de știri
0