Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Presa nord-coreeană dezvăluie agenda discuțiilor Trump-Kim

© AP Photo / Korea News ServiceKim Jong Un
Kim Jong Un - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Agenția centrală de știri din Coreea de Nord confirmă că, așa cum se presupunea anterior, întâlnirea dintre Donald Trump și Kim Jong-un se va axa pe crearea unor mecanisme de menținere a unei păci permanente și denuclearizarea totală a peninsulei Coreene.

CHIȘINĂU, 11 iun — Sputnik. Presa de la Phenian confirmă că liderii Coreei de Nord și SUA se vor concentra în timpul discuțiilor din Singapore pe mecanismele de menținere a unei păci permanente și denuclearizarea peninsulei coreene. Phenianul speră că acesta va fi un nou început în relațiile cu SUA, transmite rt.com, cu referire la agenția nord-coreeană KCNA.

Donald Trump et Kim Jong-un - Sputnik Moldova
Trump a sosit în Singapore, unde urmează să discute cu Kim Jong-un - Video

Punctele cheie de pe agenda mult așteptatei întâlniri între Kim Jong-un și Donald Trump au fost dezvăluite luni de către agenția centrală de știri a Coreei de Nord — KCNA.

Cum era de așteptat, cei doi lideri vor discuta problema denuclearizării, un concept care riscă să devină principalul obstacol în avansarea dialogului diplomatic. Informația confirmă presupunerile făcute anterior că se lucrează asupra unui acord de pace permanentă, iar KCNA afirmă că "problema construcției unei păci permanente și durabile" în peninsulă va reprezenta una dintre priorități în cadrul negocierilor dintre cei doi lideri.

În ultima lună, presa a scris că președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, s-ar putea alătura negocierilor dintre Kim și Trump, în cazul în care summitul din Singapore va avea succes. Anterior, Moon a propus organizarea unei întrevederi trilaterale pentru a pune capăt războiului coreean. Chiar dacă au fost oprite ostilităților printr-un armistițiu semnat în 1953, deocamdată nu a fost semnat niciun tratat de pace între cele două Corei.

Donald Trump - Sputnik Moldova
Berlin: Dorința lui Trump de a readuce Moscova în G8 va diviza Europa

Pe lângă deblocarea negocierilor în privința armelor nucleare, Phenianul analizează și oportunitatea dezvoltării relațiilor bilaterale SUA-Coreea de Nord "și alte probleme de interes comun într-o epocă a schimbărilor", scrie KCNA, adăugând că „delegațiile vor împărtăși viziuni largi și profunde asupra problemei stabilirii unor noi relații între Coreea de Nord și SUA".

Agenția a dezvăluit că liderul nord-coreea a zburat cu un avion chinez, prevăzut pentru „uz personal", fiind însoțit de o serie de oficiali, inclusiv de sora sa, Kim Yo-jong, care are o influență majoră.

În timp ce ambele părți reiterează necesitatea unei denuclearizări complete a peninsulei Coreea, Kim afirmă că va fi gata să renunțe la armele sale doar în cazul în care va avea garanții de securitate. Anterior Trump a încercat să-l asigure pe liderul Coreei de Nord că nu va încerca să-i răstoarne regimul, transformând țara într-o nouă Libie.

„El va rămâne acolo, el își va conduce țara, țara lui va fi foarte bogată", a spus Trump în luna mai, notând că Libia "a fost un model aparte", care nu este aplicabil în cazul dat. În schimbul unor garanții de securitate și un eventual ajutor economic, Trump a cerut distrugerea "completă, verificabilă și ireversibilă" a tuturor armelor nucleare ale Coreei de Nord.

Cu toate acestea, potrivit lui Moon, Kim rămâne sceptic în ceea ce privește promisiunile liderului american.

"Președintele Kim nu este sigur dacă poate avea încrederea că SUA va pune capăt ostilităților și va garanta stabilitatea regimului său", a declarat președintele Coreei de Sud după întâlnirea pe care a avut-o cu Kim în luna mai.

Fluxul de știri
0