Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Iohannis și Duda anunță crearea unei alianțe împotriva Rusiei

© Photo : www.presidency.roKlaus Iohannis și Andrzej Duda la Varșovia
Klaus Iohannis și Andrzej Duda la Varșovia - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Poloniei, Andrzej Duda, au anunțat despre adoptarea unei declarații comune a statelor din formatul B9 cu privire la “consolidarea prezenței NATO pe flancului Estic”.

CHIȘINĂU, 11 iun — Sputnik. Statele din cadrul formatului "București 9" (B9) au adoptat o declarație comună cu privire la consolidarea prezenței alianței pe flancul de Est, urmând să fie propusă summitului NATO de la Bruxelles, programat pentru 11-12 iulie 2018.

Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Lovitura anului: Iohannis a fost condamnat! Savaliuc l-a denunțat!

Vineri, în capitala poloneză a avut loc summitul statelor NATO de pe flancul de Est, participante în așa-numitul format "București 9".

"Am adoptat, cu puţin timp în urmă, o declaraţie comună a Formatului "Bucureşti 9" cu privire la Summitul de la Bruxelles, care va avea loc în curând. Este vorba de modul în care vedem noi viitorul NATO, direcţia în care am dori să acţionăm", a declarat președintele Poloniei, Andrzej Duda, în cadrul unei conferințe de presă comună cu omologul său român, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială la Varșovia.

Liderul polonez a specificat că această declaraţie a pus bazele Summitului de la Varşovia şi s-a ajuns, în felul acesta, „la o alianţă a Ţărilor Baltice, Bulgariei şi României".

Klaus Iohannis: susținem poziția NATO față de Rusia

La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis, a specificată că în declarație se vorbește despre necesitatea de a implementa în continuare ”iniţiativele dezvoltate ca parte a prezenţei  NATO pe Flancul estic, măsuri care pe fond consolidează capacitatea de descurajare şi de apărare colectivă a Alianţei pe toate dimensiunile — terestră, aeriană, maritimă, precum şi, foarte important, în spaţiul cibernetic".

Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Cunoscut analist politic român dă verdictul - "Iohannis nu prinde turul II"

"Nu există nicio alternativă. NATO este de departe cea mai puternică alianţă militară care a existat vreodată. NATO a reuşit să păstreze pacea şi pe continentul european, împreună sigur cu proiectul european, pentru multe decenii deja. Şi avem de gând să continuăm tot aşa", a declarat șeful statului român.

De asemenea, Iohannis a declarat că participanții la summitul de la Varșovia au "reiterat sprijinul acordat abordării actuale a NATO faţă de Rusia, aşa cum s-a decis la Summiturile Aliate din Ţara Galilor şi de la Varşovia".

Din formatul „București 9", lansat la 4 noiembrie 2015, la inițiativa Poloniei și Româniai, fac parte state membre ale NATO, precum Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Fluxul de știri
0