Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unde greşim atunci când procurăm încălţămintea de vară: Sfaturi de la specialişti

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Accesați arhiva multimediaМодели демонстрируют одежду из новой коллекции Славы Зайцева на Mercedes-Benz Fashion Week
Модели демонстрируют одежду из новой коллекции Славы Зайцева на Mercedes-Benz Fashion Week - Sputnik Moldova
Abonare
Chiar dacă mersul la cumpărături este o ocupaţie obişnuită, iar pentru mulţi chiar plăcută, există o mulţime de capcane care ne pasc în unităţile comerciale - specialiştii ne învaţă cum să le evităm.

CHIŞINĂU, 9 iun — Sputnik. O încălţăminte nepotrivită ne poate crea numeroase probleme şi chiar ne poate da peste cap odihna, în cazul în care ne aflăm în vacanţă departe de casă.

Pentru a ne asigura că procuri încălțămintea potrivită pentru sezonul estival, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) vine cu câteva sfaturi.

Atenţionându-ne că achiziţionarea articolelor de încălţăminte poate fi o provocare atunci când mergem la cumpărături, instituţia ne recomandă să țineți cont nu doar de raportul preț-calitate, ci și de alte nuanțe importante.

Veaceslav Ciuhrii - Sputnik Moldova
Obișnuiești să faci cumpărături online? Iată ce riști

În primul rând, articolele de încălţăminte trebuie cumpărate doar în magazine specializate, unde sunt eliberate documente care confirmă efectuarea cumpărăturii cu indicarea datei cumpărării, denumirea agentului economic, denumirea produsului şi costul lui (bonul de casă sau alt document care confirmă faptul efectuării cumpărăturii).

Trebuie să fim deosebit de atenţi atunci când achiziţionăm articolelor de încălţăminte sport, care poartă numele unor mărci consacrate, dar al căror preţ este exagerat de mic în raport cu preţul real al unor astfel de produse. În astfel de cazuri este extrem de mare riscul ca acestea sa fie contrafăcute.

Încălţămintea trebuie examinată cu atenţie şi, înainte de a lua o decizie, trebuie probate ambele piese de încălţăminte ale perechii alese.

Încălţămintea trebuie să fie etichetată prin pictograme corespunzătoare celor trei părţi componente: faţă, căptuşeală şi acoperiş de branţ; talpa exterioară şi pictograme ale materialelor utilizate la producerea articolelor de încălţăminte: piei cu faţă naturală, piei cu faţă corectată, materiale textile şi alte materiale.

Вешалка с одеждой - Sputnik Moldova
Societate
Mărfurile la mâna a doua nu vor mai putea fi comercializate în Republica Moldova

Evident, încălţămintea trebuie aleasă corect după mărimea piciorului.

La plasarea încălţămintei pe o suprafaţă orizontală, tocul trebuie să se sprijine pe ea cu întreaga suprafaţă de mers, ceea ce vorbeşte despre amplasarea corectă a acestuia.

Tocul încălţămintei trebuie să fie rezistent, iar la mers piciorul nu trebuie să se întoarcă într-o parte sau să alunece (în special la încălţămintea uşoară de vară — sandale).

Totodată, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor recomandă ca în cazul depistării unei neconformități privitor la încălțămintea procurată să ne adresăm la agentul economic vizat. Dacă acesta nu remediază problema timp de cel mult 14 zile calendaristice de la depunerea reclamației, urmează să ne adresăm la APCSP, pe adresa: mun.Chișinău, str.Vasile Alecsandri 78, pe adresa de email: consumator@apc.gov.md sau prin intermediul oficiilor Poștei Moldovei.

Fluxul de știri
0