Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov dezvăluie detalii ale negocierilor pe Ucraina dintre Putin și Obama din 2014

© Sputnik / Виталий Белоусов / Accesați arhiva multimediaВизит главы МИД РФ С. Лаврова в Северную Корею
Визит главы МИД РФ С. Лаврова в Северную Корею - Sputnik Moldova
Abonare
În februarie 2014, Barack Obama i-a cerut lui Vladimir Putin să nu-l descurajeze pe președintele ucrainean de atunci, Viktor Ianukovici, să semneze acordul privind soluționarea crizei politice din Ucraina cu opoziția, a declarat, pe 29 mai, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

CHIȘINĂU, 31 mai — Sputnik. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dezvăluit marți detaliile discuțiilor dintre Vladimir Putin și Barack Obama cu privire la situația din Ucraina în februarie 2014.

МИД России - Sputnik Moldova
Rusia
Moscova a luat atitudine în cazul jurnalistului asasinat la Kiev

"Când acest document [acordul dintre președintele Viktor Ianukovici și opoziția ucraineană] a fost pregătit, Obama l-a sunat pe Putin și i-a cerut să nu-l descurajeze pe Ianoukovici să semneze acest acord, deoarece acest text condiționa ca el [Viktor Ianukovici, nota red.] să renunțe la funcția de comandant șef [al armatei ucrainene, nota red.], se angajează să utilizeze poliția numai pentru a proteja clădirile guvernamentale și consimte la organizarea alegerilor anticipate", a declarat Lavrov în timpul vizitei sale la Minsk.

Potrivit ministrului rus de Externe, Washingtonul ar fi trebuit să considere că condițiile acestui acord erau excesive. Cu toate acestea, șeful statului rus nu l-a descurajat pe omologul său ucrainean.

"Vladimir Putin a spus că, dacă Ianoukovici, fiind președintele legitim, a decis să îl semneze, era dreptul său suveran. Și l-a semnat. Apoi, în dimineața următoare, președintele Ianukovici a plecat la Harkov. A început imediat ocuparea clădirilor guvernamentale, a reședinței prezidențiale și a parlamentului", a spus ministrul.

Мобильное приложение РИА Новости: Итоги дня - Sputnik Moldova
În SUA și în Franța au fost condamnate atacurile Kievului asupra libertății de exprimare

El a reamintit că Moscova s-a adresat garanților acordului, însă aceștia au declarat că Ianukovici a fugit din Kiev, a renunțat la putere și s-a retras din procesul de tranziție.

„Nimeni nu ne-a sunat să ne spună: da, v-am cerut să sprijiniți acest proces, dar nu a reușit", a declarat șeful diplomației ruse.

Acordul cu privire la soluționarea crizei politice din Ucraina, provocate de decizia lui Ianukovici de a nu semna Acordul de Asociere între Ucraina și Uniunea Europeană în 2013, a fost încheiat pe 21 februarie 2014 de către el însuși și reprezentanții opoziției ucrainene, Vitali Kliciko, primarul Kievului din 2014 încoace, Arseni Iațeniuk, prim-ministru 2014-2016, și Oleg Tiagnibok, liderul partidului naționalist Svoboda, cu medierea politicienilor europeni. Cu toate acestea, după aceea, Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) l-a destituit pe Viktor Ianukovici, care a trebuit să fugă din țară.

Fluxul de știri
0