În SUA și în Franța au fost condamnate atacurile Kievului asupra libertății de exprimare

© SputnikМобильное приложение "РИА Новости: Итоги дня"
Мобильное приложение РИА Новости: Итоги дня - Sputnik Moldova
Abonare
Organizații internaționale ale jurnaliștilor și-au exprimat indignarea în legătură cu interzicerea în Ucraina a mijloacelor de informare ruse.

CHIȘINĂU, 25 mai — Sputnik. Apărarea pluralismului mediatic trebuie să rămână unul dintre principalele principii ale democrației atât în Ucraina, cât și în alte țări, a declarat pentru Sputniknews secretarul general al Federației Internaționale a Jurnaliștilor, Anthony Bellanger.

Joi, 24 mai, a devenit cunoscut faptul că Kievul a introdus în lista cu sancțiuni AIȘ „Rossia segodnea" și portalul „RIA Novosti Ucraina", blocând totodată accesul la site-urile „Россиясегодня.рф", „Sputniknews.com", „Ria.ru", „Rsport.ria.ru", „1prime.ru", „Realty.ria.ru", „rian.com.ua".

„În numele Federației Internaționale a Jurnaliștilor, condamn din nou atacurile din Ucraina asupra libertății de exprimare și libertății presei în general și, în special, asupra jurnaliștilor ruși. Apărarea pluralismului informației trebuie să rămână unul dintre principiile de bază ale democrației atât în Ucraina, cât și în alte țări.", a subliniat Bellanger.

Стенд МИА Россия сегодня на международном военно-техническом форуме Армия-2017 в Московской области - Sputnik Moldova
Politică
După arestarea lui Vâșinski, Kievul a inclus „Rossia segodnea” în lista sancțiunilor

Acesta a menționat că, după ce a fost arestat săptămâna trecută redactorul-șef al site-ului „RIA Novosti Ucraina", Kievul a adoptat brusc decizia de a bloca accesul la diferire surse de informații pe internet.

„Acest lucru este inacceptabil, iar eu îl îndemn insistent pe președintele Ucrainei să permită din nou accesul la aceste site-uri rusești în Ucraina", a declarat secretarul general al Federației Internaționale a Jurnaliștilor.

Organizația internațională „Comitetul Protecției Jurnaliștilor" (CPJ) cu sediul în SUA s-a pronunțat de asemenea în apărarea „Rossia segodnea" și a altor mass-media, făcând apel către președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, să anuleze decretul cu privire la interzicerea activității mass-media rusești.

„Chemăm autoritățile ucrainene să renunțe la interzicerea surselor de informare, fie acestea cu o reflectare favorabilă sau nefavorabilă. Combaterea propagandei prin aplicarea cenzurii nu numai că este nedemocratică, ci și ineficientă", a declarat coordonatoarea de programe CPJ în Europa și Asia Centrală, Nina Ogneanova.

„Cazul Vâșinski"

Acesta nu este primul caz în Ucraina de atac asupra libertății de exprimare. Săptămâna trecută angajați ai Serviciului de Securitate din Ucraina (SBU) au pătruns în biroul corespondenților „RIA Novosti Ucraina” din Kiev și au efectuat percheziții care au durat circa opt ore. A fost reținut directorul portalului „RIA Novosti Ucraina”, Kirill Vâșinski, fiind suspectat că ar susține autoproclamatele republici din Donbas și acuzat de trădare de patrie.

Totodată, SBU a efectuat percheziții în locuința corespondentului RIA Novosti în Ucraina, Ludmila Lâsenko, și în locuința lui Andrei Borodin, directorul reprezentanței RIA Novosti în Ucraina. Lâsenko și Borodin au fost citați pentru interogatoriu la SBU.

Ulterior, Borodin a luat legătura cu redacția și a comunicat că în locuința sa au fost întreprinse, timp de mai multe ore, acțiuni de investigare. Totodată, acesta a menționat că nu a fost reținut, nici acuzat.

„Directorul reprezentanței RIA Novosti la Kiev, Borodin, a luat legătura cu redacția și a relatat despre perchezițiile care au durat 11 ore și despre faptul că i-au fost confiscate mijloacele de comunicare", a scris Margarita Simonian pe Telegram.

Anterior, directorul general al AIP „Rossia Segodnia", Dmitri Kiselev, a declarat că autoritățile ucrainene trebuie să-l elibereze imediat pe Vâșinski și să înceteze acțiunile de persecutare a mediilor de informare.

Duma de Stat a Federației Ruse - Sputnik Moldova
Rusia
Duma de Stat cere eliberarea necondiționată a directorului RIA Novosti Ucraina

Margarita Simonian, redactorul șef al AIP „Rossia Segodnia" și al postului de televiziune RT, consideră că cele întâmplate sunt o răzbunare din partea Kievului în contextul inaugurării Podului Crimeea. Totodată, Simonian a menționat că RIA Novosti Ucraina nu are legătură cu AIP „Rossia Segodnia", însă este partenerul informațional al agenției.

Ministerul rus de Externe a calificat acțiunile Kievului în raport cu RIA Novosti Ucraina drept o samavolnicie. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că acțiunile Kievului întreprinse împotriva jurnalistului de la „RIA Novosti Ucraina” sunt inacceptabile. Ambasada Federației Ruse a expediat o notă de protest Ministerului de Externe al Ucrainei, cerând să se pună capăt acțiunilor ostile față de reprezentanții mass-media. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, a comunicat de asemenea că Kremlinul așteaptă o reacție dură din partea organizațiilor internaționale la acțiunile întreprinse de SBU.

Reprezentantul OSCE pentru problemele libertății mass-media, Harlem Désir, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acțiunile autorităților ucrainene față de RIA Novosti Ucraina la Kiev. Politicianul a menționat că „potrivit Actului final de la Helsinki, țările-membre OSCE și-au asumat obligația de a promova condițiile care le permit jurnaliștilor dintr-o țară-membră să-și practice profesia în alta". În declarație se menționează că Désir continuă să urmărească atent derularea evenimentelor legate de perchezițiile întreprinse de SBU în birourile mass-media ruse.

Fluxul de știri
0